Állítsd helyre a bélflórád!
LEGYEN A PARTNERÜNK Maradt kérdése? Telefonon rendelne? 06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info
Minden azonnal kiesik a fejéből? Nehezen tud hosszabban, egy dologra koncentrálni? Nincs egyedül ezzel. Egyre több ember küzd memória zavarokkal, és koncentrációs problémákal. Hogyan lehetne ezen egyszerű, és természetes módon segíteni? Az orvosokat régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy milyen élelmiszerekkel lehetne hatékonyabb munkára serkenteni az agyunkat. Úgy tűnik, most egy nagy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a megoldáshoz, ugyanis közvetlen összefüggést találtak az agy teljesítménye és a belek között. Arra jöttek rá, hogy a megfelelő táplálékkal  agyunk teljesítményét jelentősen növeljük.
A probiotikumok serkentik az agyat?

A belek nemcsak a táplálék lebontásában játszanak óriási szerepet, hanem itt található az úgynevezett mikrobiom, vagyis a jó és rossz baktériumok otthona, ahol az immunrendszer nagy része is található. Ez a terület állt a Grazi Egyetem, a Grazi Orvostudományi Egyetem és a Grazi Műszaki Egyetem kutatóinak fókuszában. Azt vizsgálták, hogy a probiotikumok fogyasztása hogyan javítja az agyi tevékenységet, számokkal mérhető módon milyen hatása van a probiotikum-tartalmú ételeknek az agyra.

 

Teljesen vakon zajlott a teszt

Egy teljes hónapon át 45 résztvevővel végezték a kísérletet, amelyben azt akarták megtudni, hogyan befolyásolja a emlékezőképességet és az érzelmi döntési folyamatokat a mikrobiom összetétetele. A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik mikroorganizmusokból álló készítményt, vagyis probiotikumot kapott, a másik gyógyszernek kinéző, ám valójában teljesen hatástalan szert, vagyis placebót, míg a harmadik csoport nem kapott semmit, ők voltak a kontrollcsoport. A kísérlet kettős vakteszt volt, ugyanis sem a kutatók, sem a résztvevők nem tudták, hogy mit kapnak.

 

Hatalmas különbség volt a csoportok között

Az eredményeket egy specális berendezéssel, funkcionális mágneses rezonanciatomográffal mérték: semleges és kellemetlen fotókat mutattak a résztvevőknek, miközben a géppel mérték az agyi tevékenységet. Az eredmény szinte hihetetlen volt: a probiotikomot kapó csoport 20 százalékkal jobban teljesített a többieknél.

 

Jobb memória, jobb koncentráció, jobb döntések

Megállapíthatjuk, hogy azok a résztvevők, akik négy héten át probiotikumot kaptak, lényegesen jobb eredményeket értek el a visszaemlékezést ellenőrző teszteken, és biztosabbak voltak döntéshozatalkor foglalta össze Deepika Bagga, a Grazi Egyetem pszichológiai intézetének biofizikusa.

 

Ez a kísérlet megváltoztathatja a jövő orvoslását

Az orvosok azonban tovább mentek és az alanyok székletét is vizsgálatoknak vetették alá. Arra jutottak, hogy az emlékezet és döntés tesztekben jobb eredményeket elért résztvevőknél a mikrobiomban is megmutatkoznak a különbségek. A kutatócsoport azt közölte, hogy ezek a eredmények alapul szolgálnak a bélflóra szerepének jövőbeli vizsgálatához és a probiotikumok lehetséges terápiás alkalmazásához.

Szeretne többet megtudni a probiotikumokról? Kattintson ide!

Egészséges a bélflórád?

Töltsd ki a tesztet, és megtudod!

Hozzászólások