Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Önnel is  előfordul, hogy nincs ideje normális ételt enni, és csak összedob valamilyen gyors, mirelit kaját? Vagy csak szereti a hagyományos, magyar ételeket? Így, vagy úgy, de sokszor fogyaszt olyan ennivalót, mely tele van cukorral, zsírral vagy sóval? Akkor valószínűleg Ön is nyugati étrenden él! De miről is szól ez a diéta, és miért olyan veszélyes egészségünkre nézve?

Mi is az a nyugati étrend?

 

Már általános iskola negyedik osztályában megtanuljuk, hogy minimum 3-szor kell egy nap zöldséget és gyümölcsöt enni, hogy a csirke egészségesebb, mint a disznóhús, és hogy nem szabad sok cukrot és fehér kenyeret enni. Mégis, ahogy felnövünk, mintha elfelejtődnének ezek a szabályok. Mindenhova rohanunk, nincs időnk arra, hogy egészséges ebédet vagy vacsorát készítsünk.

A nyugati étrend a 21. század egyik civilizációs betegsége, mely manapság normálisnak tűnik, de egyáltalán nem az: hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat.

 

Ön így étkezik? Akkor nyugati étrenden él!

 

 • Rendszeresen fogyaszt magas cukortartalmú ételeket
 • Rendszeresen fogyaszt magas transzzsír tartalmú ételeket (pl. mirelit ételek, bő olajban sült ételek, vaj)
 • Jellemzően vörös húst fogyaszt fehér helyett
 • Túl sok finomított, fehér lisztes terméket eszik teljes kiőrlésű gabona helyett
 • Az Ön által fogyasztott ételek túl sok sót tartalmaznak
 • Ritkán eszik gyümölcsöt és zöldséget

 

Milyen hatással van ez a bélflórára?

 

A modern nyugati étrend sokkal kevésbé kedvező a baktériumoknak, mint a korábbi, vagy a keleti, zöldségalapú étrendek. Éppen ezért a mai ember is kevesebb hasznos bélbaktériummal rendelkezik, mint őseink.

Dr Gueso András arra figyelmeztet, hogy az étrend veszélyezteti a vastagbélben élő, természetes és egészségünkhöz szükséges baktériumokat. Ennek oka, hogy a szénhidrát már a vékonybélben felszívódik, így a vastagbél nem kap annyi hasznosítható ásványi anyagot és vitamint, melyre szüksége lenne. Ennek következményeképpen változik a bélflóránkban élő baktériumok száma és aránya, ez pedig befolyásolja immunrendszerünket, a szervezetünkben lévő gyulladásokat és a lelki állapotunkat.

Arról nem is beszélve, hogy a mai 50-60 éves korosztály még a természetes, adalékanyag- és tartósítószer mentes élelmiszerekhez volt szokva, így az új, csomagolt élelmiszerek összetevőit szervezetük nem képes feldolgozni.

 

Miért veszélyes?

 

Ez a fajta táplálkozás minden nap mérgezi a szervezetünkre. Milyen betegségekhez vezethet a nyugati étrend?

 • Cukorbetegség
 • Elhízás
 • Ételintoleranciák
 • Szív-és érrendszeri betegségek
 • Bélproblémák
 • Pajzsmirigyproblémák
 • Alzheimer kór
 • Daganatos betegségek

 

És a lista még közel sem teljes…

 

Mi a megoldás?

 

A táplálkozási szokások megváltoztatásával máris sokat tehetünk egészségünkért. Erre jó alternatíva lehet a mediterrán étrend melynek alapja a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, halak és szárnyasok, mely kutatások szerint csökkenti a felsorolt betegségek kockázatát.

Másrészt rendkívül fontos, hogy szegény megviselt bélflóránkat is megpróbáljuk helyreállítani. Ha szeretne róla megfelelően gondoskodni, akkor például jó megoldás, ha étkezéseidbe rendszeresen beiktatod a probiotikus élelmiszereket, mint például a kovászos uborkát vagy savanyú káposztát.

Egészség és életerő gyógyszerek nélkül

Ugye, láttál már a tévében, élőflórás joghurt reklámot? Vagy olyan hirdetést, ahol probiotikumot kínálnak? Akkor már te is tisztában vagy azzal, hogy a bélflórád helyreállítása létfontosságú az egészséged szempontjából.

A szakemberek szerint, az egészségügyi problémáink több mint 60%-ától megszabadulhatnánk, ha sikerülne helyreállítani a bélflóránkat. Azt is tudjuk, hogy a bélflóra egyensúlyának helyreállításának érdekében, a legfontosabb teendő, a probiotikus baktériumok pótlása.

Hogyan tudjuk ezt megtenni? Íme egy kis segítség az összehasonlításhoz:

 

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása