Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Tudtad, hogy körülbelül 10-szer annyi baktérium él a testünkben, mint amennyi sejtünk van? Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, valójában ezek nagy része elengedhetetlen a szervezet normális működéséhez. Egy kis részük azonban veszélyt is okozhat! Jó hír, hogy általában akkor, ha legyengültünk, vagy egyéb betegségekkel küzdünk. Hogyan lehet felismerni, ha baj van? Mikor kell komolyan venni a panaszokat? Néhán megfontolásra érdemes gondolatot szedtünk össze ebben a cikkben.

Egy furcsa nevű baktérium

 

Életünk során rengetegféle baktériummal találkozhatunk. Ezek egyike a clostridium difficile nevű baktérium, amely természetes módon megtalálható a minket körülvevő tárgyakon: például a kapaszkodókon, kilincseken, telefonokon. Épp ezért nincs nehéz dolga, hogy bekerüljön az emberi szervezetbe. Akár egy kézfogással is továbbadható, de mivel rendkívül ellenálló, akár a légkörben terjedve is elkaphatjuk. 

Ijesztő neve ellenére nem kell tőle tartanunk. Egy egészséges ember testébe kerülve nem okoz panaszokat, 100-ból átlagosan 5 ember szervezetében található meg, anélkül, hogy tudnának róla. 

A lappangási ideje változó, egy naptól akár két hónapig is terjedhet. Ha mégis tüneteket okoz, akkor a hasmenésről, puffadásról, hasfájásról, hányingerről, étvágytalanságról vagy ritkábban lázról ismerhetjük fel. 

De persze túlzás lenne azt állítani, hogy teljesen veszélytelen…

 

Mikor veszélyes?

 

Bizonyos helyzetekben sajnos ez a baktérium is komoly problémákat okozhat. Ha idős embereknél, legyengült szervezetben jelenik meg, ha a beteg súlyos alapbetegséggel küzd, ha műtéten esett át, ha rendszeres antibiotikum-kúrára szorul, akkor sokkal súlyosabb panaszokat okozhat. 

Amennyiben a bélflóra egyensúlya felborult, ez a baktérium a szervezetbe jutva könnyedén elszaporodhat. Az általa termelt méreganyag károsíthatja a bélnyálkahártyát, amely gyulladásos folyamatot idéz elő. 

Mivel a hasmenés folyadékot és sót von el a szervezettől, nem megfelelő pótlás esetén a kiszáradás veszélye fenyegeti a betegeket. 

Sajnos azonban itt még nem ér véget a lista. A beteg hasfalában felgyülemhet a víz, amely a bélben egyfajta gátat alakít ki, de akár áteresztővé is teheti a beleket. Ritkán, de hasi tályog, ízületi gyulladás vagy vérmérgezés kialakulásához vezethet. 

Viszonylag gyakran fordul elő, hogy a beteg visszafertőződik, különösen legyengült szervezet esetén ez pedig akár halálhoz is vezethet. 

A kulcs: az egészség megőrzése!

 

Így előzd meg a bajt

 

Természetesen a clostridium difficile baktériumot nem tudjuk 100%-osan elkerülni, de néhány tipp betartásával megelőzhetjük a komoly problémák kialakulását: 

 

 • A baktérium ellen az egyik leghatásosabb fegyver a megelőzés. Mivel egészséges szervezet számára nem jelent komoly veszélyt, ezért figyeljünk a bélflóra egyensúlyának fenntartására, és az immunrendszer egészségének védelmére!
 • Csak orvos tanácsára vágjunk bele egy-egy antibiotikum kúrába, ha ugyanis túlzásba visszük ezt a gyógyszert, az jelentősen károsíthatja a bélflórát. 
 • Figyeljünk az étkezésre, és tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat! Mindent alaposan mossunk meg, a húsokat elegendő ideig süssük, hogy elpusztuljanak bennünk a baktériumok, a lejárt élelmiszereket pedig ne fogyasszuk el! Ügyeljünk a konyha tisztaságára, és étkezés előtt mossunk kezet!
 • Ha hasmenést, étvágytalanságot, hányingert tapasztaljunk, akkor gondoskodunk a megfelelő folyadékutánpótlásról!
 • A betegség ideje alatt ne terheljük az emésztőrendszert nehéz, zsíros ételekkel, helyette könnyű és változatos étrendet kövessünk!
 • A hasmenésgátló készítmények használata ebben az esetben nem ajánlott, hiszen így a baktérium nem tud távozni a testből, emiatt további károkat okozhat. 
 • Ha a tünetek nem gyengülnek 48 órán belül, forduljunk orvoshoz!

 

Ne hagyd, hogy kínozzon!

 

Az ártatlannak tűnő baktériumok csak addig maradnak veszélytelenek, amíg egészségünk rendben van. Ha viszont felborult a bélflóránk egyensúlya, akkor a semmiből csaphatnak le ránk, ez pedig komoly következményekkel járhat. 

Ne hagyj esélyt nekik! Cselezd ki a káros bacikat, és védd meg egészségedet!

Kattints a linkre, és válaszd ki a neked leginkább tetsző módszert!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása