Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

A 2000 évek előtt a gluténérzékenység egy szinte ismeretlen fogalom volt. Néhányan tisztában voltak, mit jelent, mások elképzelni sem tudták, mi lehet ez. Volt, akinek a betegségére során fény derült, másokat egész életükben gyötörtek a kellemetlen emésztési panaszok. Ma már biztosan van a környezetünkben legalább egy gluténérzékeny. De vajon régen is ennyire gyakori volt, csak nem tudtak róla? Vagy tényleg a 21. század problémája? Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk!

Vajon gluténérzékeny vagy? 

 

Kutatások szerint a magyar lakosság kb. 10%-a érintett az ételintolerancia e fajtájában. Ez azt jelenti, hogy több százezer ember, akinek oda kell figyelnie az étkezésére- minden egyes nap. 

Bár a gluténérzékenység szigorú diétával kordában tartható, nem ez az, ami valóban problémát jelent. Sokkal inkább az, hogy a betegségre csak hosszú idő után derül fény. Az elszenvedőt viszont folyamatosan kínozza!

A glutén, azaz a gabonafélékben található fehérje elfogyasztása tünetek széles palettáját vonultatja fel. Az étkezés után rövid időn belül fejfájás, puffadás, gyomorgörcs, gyomorégés, székrekedés, vagy épp hasmenés üti fel a fejét. Mivel gyakran felszívódási problémákat is jelez, nem ritka a krónikus fáradtság, a koncentrációs- és figyelemzavarok jelenléte sem. 

Ami igazán megnehezíti a diagnosztizálást, hogy a panaszok akár egy napig késlekedhetnek, így nehéz visszavezetni, hogy pontosan mi okozza az emésztési gondokat. 

Ha tehát rendszeresen tapasztalod ezeket a szimptómákat, lehetséges, hogy te is gluténérzékeny vagy!

De honnan ered a probléma?

 

Lehetséges magyarázatok

 

Az orvosok sokféleképpen magyarázzák a gluténérzékenység elterjedtségét.

Arra már rájöttek, hogy egy autoimmun betegség, amely gyakran genetikai hajlamra vezethető vissza. Sajnos ez azt jelenti, hogy a gluténérzékenység, mint a legtöbb ételintolerancia, egyáltalán nem gyógyítható, csupán tünetmentessé tehető. 

Mivel manapság egyre többen vizsgálják a bélflóra szervezetre gyakorolt hatását, ezért egyre több kutatás születik a bélflóra ételintoleranciára gyakorolt hatásairól is. Ezek a kutatások úgy tartják, a bélflóra egyensúlyának felborulásával, és a nyugati étrend elterjedésével magyarázható az, hogy egyre többek főellenségévé válik a glutén. 

A rostszegény, magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszerek tönkreteszik a bélflóra természetes egyensúlyát. Ez a bél gyulladásához vezet. Ennek eredménye, hogy bizonyos tápanyagok lebontásáért felelős enzimek mennyisége csökken, vagy eltűnik a szervezetből. Így az ételintoleranciát okozó anyagok szabad utat kapnak!

Az eredmény: szűnni nem akaró emésztési panaszok!

 

Előzd meg a betegséget!

 

Bár sok múlik a genetikán, életmódunkkal jelentősen csökkenthetjük a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát.

 • Sajnos sokan egyoldalú táplálkozást folytatunk, ami nem tesz jót a bélflóra érzékeny baktériumainak. Törekedjünk, hogy minél változatosabbá tegyük!
 • Fogyasszunk rendszeresen rostban gazdag élelmiszereket, mint például a gyümölcsök, zöldségek, magvak. Ezek természetes módon könnyítik meg az emésztést. 
 • Kerüljük a tartósítószert, ízfokozókat, egyéb adalékanyagokat tartalmazó ételeket! Minél kevesebb káros anyag található az adott élelmiszerben, annál kevésbé terheljük az emésztőrendszert.
 • Gondoskodjunk bélfóránk egyensúlyának védelméről! A probiotikumok jó szolgálatot tehetnek. 

 

Óvd meg a bélbaktériumaidat!

 

A hasznos bélbaktériumok elengedhetetlenek a normális emésztéshez. Ha bélbaktériumaid rendben vannak, kisebb az esélye, hogy komoly, életre szóló következményekkel járó betegségekkel kell szembenézned. 

Az egészséged a legnagyobb kincs. Ne pazarold el!

Nézd meg, mit tehetsz, hogy megvédd!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása