Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

A szakértők többségre rendszeresen szajkózza, hogy mennyire fontos szerepet tölt be a rost táplálkozásunkban. Mégis, az emberek nagy része nem juttat belőle elegendő mennyiséget a szervezetébe. Ez elsőre nem tűnik túl nagy jelentőségű problémának ugye? Sajnos el kell keserítenünk: nagyon komoly következmények is szóba jöhetnek akkor, ha nem figyelünk eléggé! Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük a lehetséges következményeket, és megoldásokat. 

Túl kevés a rost?

 

Vajon mekkora mennyiségű rost az, ami elegendő? Szerencsére nem kell sokat találgatnunk, a táplálkozás szakértők válasza erre a kérdésre átlagosan 25-30 mg/nap. Sajnos a legtöbben nem teszünk eleget a test elvárásainak, amire figyelmeztet is- de meg kell tanulnunk olvasni a jelekből!

A rostszegény étrend első jelei általában a székletben tűnnek fel. Nem, itt most nem székrekedésre vagy hasmenésre kell gondolni, inkább a bogyós, kemény székletre. 

Ha étkezés után rendszeresen, azonnal elálmosodunk, azt is a túl kevés rosttal lehet magyarázni. A rostok ugyanis felelősek a vércukorszint egyenletes fenntartásáért. Ha túl keveset fogyasztunk belőlük, akkor a vércukorszint hirtelen megugrik, majd rövid időn belül lezuhan, ami álmossághoz vezethet. 

Ha étkezés után 1-2 órán belül ismét korog a gyomrunk, az is egy jele lehet, hogy túl kevés rost jutott a szervezetbe. A rostok ugyanis így gondoskodnak arról, hogy hosszú ideig jóllakottnak érezzük magunkat. 

Figyelmeztető jel lehet még a puffadás, amely azért következik be, mert az ételek a rost hiánya miatt túl lassan jutnak keresztül az emésztőrendszerben, így van idejük megerjedni a bélrendszerben. 

Ha te is tapasztalod ezeket, valószínűleg túl kevés rostot fogyasztasz! 

 

A rostszegény táplálkozás hátulütői

 

Valljuk be, elsőre ezek nem tűnnek túl rémisztő tüneteknek, ugye? Legfeljebb egy kis kellemetlenséget okoznak a hétköznapokban. Hosszútávon viszont komoly következményeket kell elviselnünk! 

A rostok elengedhetetlenek a megfelelő anyagcsere folyamatokhoz és az emésztés normál működéséhez. Ha túl kevés jut a szervezetbe, az lassítja a bélmozgásokat, ami székrekedést eredményezhet. A gyakori székrekedés, a kemény széklet és a rendszertelen székelés a vastagbél problémáihoz, de akár daganatos megbetegedésekhez is vezethet. 

A bélflóra károsodásával is számolnunk kell. A növényi rostok természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, de ha keveset fogyasztunk belőlük, akkor nincs, ami megálljt parancsoljon a gyulladásoknak. A bélbaktériumok nem megfelelő működése ezen kívül felelős lehet a bélbetegségek, elhízás, hangulatingadozások kialakulásáért is. 

Az elhízás egyébként is fenyegeti azokat, akik kevés rostot fogyasztanak. A rostok hiányában kevesebb ideig marad meg a jóllakottság érzés, ez pedig több étel fogyasztására sarkall- ami súlygyarapodást vált ki.

Ugye, hogy már nem is tűnik olyan jelentéktelen problémának! 

 

Így juttasd be a szervezetedbe

 

Ahhoz, hogy elegendő mennyiségű rostot fogyassz, oda kell figyelned az étrendedre. Hoztunk néhány alapvető szabályt, amely megkönnyíti a dolgodat. 

 • Fogyassz minél több zöldséget, és gyümölcsöt! Utóbbit akár fogyaszthatod asztalt formában is. 
 • A legfőbb rostforrás a kenyér, illetve a tésztafélék- természetesen egészséges, teljes kiőrlésű változatban. 
 • Hiába fogyasztasz belőle eleget, ha nem iszol mellé eleget, akkor hasztalanok lesznek a törekvéseid. Mindig vizet válassz, a cukros üdítőitalok és a kávé nem számít bele! 
 • Sajnos a ló túloldalára sem szabad átesni, hiszen a túl sok rost is ugyanúgy egészségügyi problémákat okozhat. A lényeg az arany középút! 

 

Állítsd helyre a bélflórád egészségét!

 

Ha túl kevés rostot fogyasztottál az elmúlt időszakban, akkor bélflórád valószínűleg nincs túl jó állapotban. Lehetséges, hogy elszaporodtak a káros, gyulladáskeltő baktériumok- akkor is, ha még nem érzed ennek a jeleit. 

Tégy ellenük időben! Nézd meg, mi mit használunk azért, hogy visszanyerjük bélflóránk egyensúlyát.

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása