Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Ahogy véget ér a nyár, érthető, hogy kicsit szomorkásabbá válik a hangulatunk.

Megkezdődik az iskola, a munkahelyeken is véget ér a nyári pangás. A nyaralási szezonból is már csak a kellemes emlékek maradnak meg. A hőmérséklet fokozatosan esik, az eddigi ragyogó napsütéses égboltot szépen lassan szürkeség és záporok váltják fel.

Nem csoda, hogy sokak kedve megzuhan ilyenkor – de nem muszáj a hangulatunkat az évszakok változása alá rendelni! Legújabb cikkünkben összeszedtük, hogy miket tehetünk, hogy megkönnyítsük magunknak a nyár végi váltást.

Ki a napfényből, vissza a taposómalomba

Az ősz beköszöntével búcsút mondunk a nyár örömeinek. A nyaralás, strandolás, pihenés, fagyizások után visszatérnek a dolgok a normál menetükbe. Ez önmagában elég megterhelő – pláne, ha belegondolunk, hogy milyen messze a következő nyár!

A legtöbb cégnél a nyári pangás után megkezdődnek a komolyabb munkák. A nyári pihenés után rögtön egy magasabb fokozatba kell kapcsolnunk, hogy alkalmazkodni tudjunk. Emelett az időjárás is fokozatosan komorabbá válik, ennek pedig érezhető a lelki hatása. Nem véletlenül terjedt el a „szomorkás, őszi hangulat” kifejezés.

Azoknál, akik hajlamosabbak a negatív hangulatváltozásokra már most megjelenhetnek az őszi levertség tünetei. Egy kutatás szerint a visszatérő depressziós tünetek 10-20%-a az évszakok váltakozását követi és többnyire ősszel a legsúlyosabbak!

A legrosszabb, hogy a negatív hangulat halmozódik

Amikor valamilyen külső hatás miatt tartósan megzuhan a kedvünk, könnyen kerülhetünk lefele ívelő spirálba. Azok a negatív gondolatok, amik a boldogabb, nyári időben nem jöttek elő, vagy sikerült őket elfojtani, ismét előkúszhatnak. Ezek pedig újabb és újabb negatív gondolatokat vonzanak be.

Mivel ősszel már többnyire kevesebb időnk jut magunkra, ezért nehezebb megállni egy pár percre, fújni egyet és feltöltődni. Ezek miatt megnő az alvásigényünk, nehezebbnek tűnnek a feladatok és könnyebb minket kihozni a sodrunkból. Ilyenkor a kilók is könnyebben szaladnak fel, ugyanis a szervezetünk könyörög a széhindrátban gazdag, édes ételekért!

A jó hír, hogy létezik egy pár bevált módszer, ha szeretnéd felvenni a harcot a nyárvégi szomorúsággal!

Ezeket próbáld ki, hogy ne érjen véget olyan gyorsan benned a nyár!

 

 •  Töltsd fel magad napfénnyel!

Érthető, hogy nem akarsz kimenni a lakásból, ha levert vagy, de hidd el, rengeteget számít. A napfény nem csak a D-vitamin termelésben segít –  a szervezeted szerotonint is termel, minek hatására nyugodtabbá és pozitívabbá válhatsz. Ha rossz az időjárás, akkor próbálkozhatsz napfénylámpával is. Ma már párezer forintért tudsz ilyet szerezni otthonra és átsegíthet a borongós, szürke napokon.

 • Legyél sokat odakint!

Az őszben van egy biztosan jó dolog: a fák levéltakarója megváltozik és megannyi színnel kápráztat minket. Egy párórás séta a természetben, vagy egy parkban segít kitisztítani a fejed és megnyugodni, ezért érdemes hetente legalább egyszer túrázni. Figyelj viszont oda az időjárás jelentésre és olyan napra tervezd be a túrát, amikor nem jósolnak csapadékot!

 • Táplálkozz egészségesen!

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, de a nyár lecsengésével különösen fontos. Ugyanis a szervezet elkezd készülni a hidegebb évszakokra és kívánja a szénhidrátban, cukrokban gazdag ételeket. Ezek miatt könnyen felszaladhat pár kiló, ami még extra okot adhat a levertségre. Ha szereted a halat, akkor viszont van egy jó hírem! Ugyanis néhány kutatás kimutatta, hogy az omega 3 zsírsav (ami az olajban gazdag halakban megtalálható) kifejezetten pozitívan hathat a kedélyállapotunkra.

 • Ősz ide, vagy oda, pihenj néha!

Sokan a nyár végét a pihenés végeként fogják fel, de ennek nem kell így lennie. Lehet, hogy a nyaralási szezon véget ért, de a szervezetednek és lelkednek attól még szüksége van időnként a pihenésre. Próbálj meg felszabadítani egy kis szabadidőt a délutánjaidra és csinálj olyan dolgokat, amik pihentetnek, feltöltnek. Ha egy nap szabadságot beiktatsz hétfőre, vagy péntekre, akkor egy három napos hosszúhétvégéből is rengeteget ki tudsz hozni!

A bélflóra állapota is befolyásolja a kedélyállapotunkat!

Ennek egyik oka, hogy a szerotonint, amit boldogsághormonnak is szoktak nevezni, az emésztőrendszer állítja elő. Ha a bélflóránkban elszaporodnak a káros baktériumok, akkor annak egyensúlya felborul és nem tudja megfelelően ellátni a feladatát.

Szerencsére létezik olyan megoldás, ami a bélflóra támogatásával és különleges gyógynövények hatóanyagaival segíthet leküzdeni az ősz kihívásait.

Ha érdekel, hogy mi mit használunk, hogy a bélflóránk, a hangulatunk, és az egészségünk karbantartására, kattints a gombra!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása