Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Álmatlanság, hajnali ébredések, mardosó éhségérzet reggel. Valószínűleg már mind találkoztunk ezekkel, de nem tulajdonítottunk nekik nagyobb jelentőséget.

Pedig ezek annak a jelei, hogy nem vacsoráztunk jól, nem úgy, ahogy kellene. Meglepő lehet, de az esti étkezésnek is megvannak a maga szabályai, amelyeket követve megelőzhetünk számos kellemetlen panaszt.

Legújabb blogcikkünkben összeszedtük, mire kell figyelned a vacsora tervezésekor:

Vacsora este 6 után?

Talán az egyik legismertebb szabályok közé tartozik, hogy este 6 óra után tilos az evés. Miért tévhit?

Táplálkozási szakértők szerint egyáltalán nem mindegy az életmódod, hogy milyen tevékenységet végzel napközben, illetve mikor térsz nyugovóra. Ha például este 9-kor már lefekszel, akkor érdemes követni ezt az időpontot, de ha éjjeli bagoly vagy, akkor nyugodtan elfogyaszthatod a vacsorádat később is.

Ha szeretnél jól időzíteni, akkor a vacsora és a lefekvés között figyelj arra, hogy legalább 3 óra teljen el, ugyanis ennyi időre van szüksége a gyomornak ahhoz, hogy teljesen kiürüljön.

Azonban jó, ha tudod, hogy a vacsora időpontja helyett sokkal jobban számít annak összetétele és mennyisége. A szervezetnek ilyenkor már kevesebb tápanyagra van szüksége, hiszen az éjszaka folyamán kevesebb energiát emésztünk fel.

Vacsorázz úgy, mint egy koldus

Persze csak akkor, ha úgy reggeliztél mint egy király, és úgy ebédeltél, mint egy polgár, legalábbis az ismert mondás szerint.
De mi történik, ha felcseréled a sorrendet?

Ha a vacsora nem jól lett összeállítva, akkor egyrészt tartanod kell a felesleges zsírpárnáktól. Ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk el az esti órákban, akkor azok könnyedén súlyfelesleggé alakulhatnak, hiszen ezek az éjszaka folyamán nem tudnak hasznosulni.

Ha túl nagy mennyiségű ételt fogyasztottunk el, vagy étkezés után azonnal lefeküdtünk, akkor készüljünk arra, hogy álmatlan éjszaka elé nézünk. A szervezet ilyenkor a pihenés helyett az emésztéssel foglalatoskodik, így reggel kimerülten ébredhetünk.

Ezen kívül emésztési panaszokat is tapasztalhatunk. Ennek oka, hogy éjszaka az emésztés lelassul, az étel a gyomorban marad, emiatt erjedési folyamatok indulhatnak be. A gyomorban rekedt, nem jól megemésztett ételeken sokkal gyorsabban terjedhetnek a káros bélbaktériumok, ez különösen akkor veszélyes, ha rendszeresen hibázunk a vacsora összeállításakor.

De akkor hogyan zárd a napot?

Így étkezz helyesen:

Ha helyesen szeretnél táplálkozni, és megkímélnéd magad a fenti kellemetlenségektől, akkor fogadd meg az alábbi szabályokat:

 • Vacsorára kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, a fehér lisztet, a cukrot. Részesítsük előnyben a fehérjedús ételeket, mint például sajt, tejtermékek, tej, sovány húsok, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek.
 • A vacsora tényleg vacsora legyen, azaz szánjunk időt arra, hogy nyugodtan elfogyasszuk az ételt! Ha csak gyorsan bekapunk valamit, fennáll az esélye a későbbi nassolásnak, ami nem tesz jót az emésztésnek.
 • Vacsorázzunk mértékkel! Ha össze-vissza csipegetünk, akkor egyrészt könnyen fennáll a gyomorrontás lehetősége, másrészt túlehetjük magunkat, ami súlygyarapodáshoz vezethet.
 • Napközben is figyeljünk a helyes, rendszeres táplálkozásra! Ha reggelire, ebédre épp, hogy bekaptunk valamit, elkerülhetetlen, hogy estére farkaséhesek legyünk, ezért sokkal nehezebb lesz kordában tartani magunkat.

Tedd rendbe a bélflórádat!

Ha az utóbbi időben nem fordítottál elég figyelmet bélflórád egészségének megőrzésére, előfordulhat, hogy nincs túl jó állapotban. Ebben az esetben a jó bélbaktériumok mennyisége csökken, míg a káros bacik könnyedén elszaporodhatnak, és átvehetik az irányítást. Hosszú távon ez komoly panaszokhoz és betegségekhez vezethet!

Ne hagyd, hogy ez megtörténjen!
Kattints a gombra és nézd meg, mi mit teszünk bélflóránk egyensúlyának megőrzéséért!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása