Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Már általános iskolás korunkban megtanuljuk, hogy a helyes táplálkozás kulcs az egészséghez.

Vannak, akiknél a kiegyensúlyozott táplálkozás ennek ellenére az utolsó helyre szorul, mások azonban nem félnek időt és energiát áldozni a megfelelő étrend betartására. Ugyanakkor van egy pont, amikor mindez rögeszmévé alakulhat, és áteshetnek a ló túloldalára.

Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, hogy miért gond, ha szinte rögeszmésen ragaszkodunk az egészséges táplálkozáshoz.

Miért fontos a kiegyensúlyozott étrend?

A táplálkozás az egészség egyik alappillére. Ez az, ami meghatározza a szervezet működését, a közérzetet, a súlyunkat, az életminőségünket és a várható élettartamunkat.

Az egészség megőrzéséhez testünknek szüksége van arra, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagokat kapja: fehérjéket, zsírokat, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat. Amennyiben figyelünk arra, hogy a helyes arányban tartalmazza ezeket az anyagokat étrendünk, úgy nem kell tartanunk a különböző egészségügyi problémáktól és a testsúlygyarapodástól sem.

Sajnos azonban a valóság sokszor eltérő, Manapság táplálkozásunk rendszertelenné, egyoldalúvá vált. Sokkal több zsírt, cukrot és sót fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne, ugyanakkor rostból, zöldségekből-gyümölcsökből pedig jelentősen kevesebbet eszünk, mint amennyi ideális lenne. Nem csoda, hogy manapság annyian küzdenek emésztési panaszokkal, túlsúllyal, cukorbetegséggel, illetve egyéb, helytelen táplálkozásra visszavezethető problémákkal.

Szerencsére a helyzet változni látszik, egyre többen ismerik fel a helyes táplálkozás fontosságát a hétköznapokban, és egyre több diéta lát napvilágot.

Amikor mindez mániává válik

A helyes táplálkozás tehát nélkülözhetetlen a minőségi élethez- de mi történik akkor, ha átesünk a ló túloldalára?

Vannak olyanok, akiknél a hétköznapok az étkezésről szólnak. Ők azok, akik mindig pontosan megtervezik, hogy mikor mit fognak fogyasztani. Ők azok, akik csak bio, szuperfriss, organikus jelzőkkel ellátott ételeket hajlandóak enni. Nyomon követik a legújabb táplálkozási trendeket, és általában attól sem riadnak vissza, hogy kipróbálják őket.

Mi ezzel a gond? Hiszen csak figyel az egészségére!

Az, hogy ezek a szokások szép lassan átveszik az irányítást az életük felett. Gondolataik közé belékeli magát a táplálkozás, és egyre több helyet foglal el. Szigorú étkezési szabályaik gyakran veszélyesek, hiszen nem jut elegendő tápanyag a szervezetbe. Ha véletlenül letéríti valami az útjáról, akkor az kellemetlenül érinti, bűntudatot, szégyent érezhet. Igen, ezek extrém esetben egy táplálkozási zavar előszelei is lehetnek!

A táplálkozási trendekkel kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy nem személyre szabottak. Elképzelhető, hogy a legújabb trend ideális lesz mások számára, de nem a tiédre. Hiszen mindegyikünk szervezete más és más, emiatt változó, hogy pontosan milyen arányban van szükségünk az adott tápanyagokra.

Emiatt akár bajba is sodorhatjuk magunkat!

Hogyan találd meg az arany középutat?

Az internet korában szinte lehetetlen elkerülni a legújabb táplálkozással kapcsolatos híreket, a fogyókúrás trendeket, az újfajta étrendeket. Mégis, meg kell tanulnunk kiszűrni belőle azokat, amelyek hasznunkra válhatnak!

 • Ne higgy el mindent első hallásra! Érdemes mindennek alaposan utánajárni, adott esetben szakemberekkel konzultálni.
 • Vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek időről időre csodaételként kiálltanak ki. Bár valóban szuperegészségesek, nem azt jelenti, hogy a táplálkozásunknak csak ezekből kell állnia! Törekedjünk inkább a változatosságra!
 • Merj hibázni! Nem fog összedőlni a világ, ha időnként elfogyasztasz egy szelet csokoládét vagy egy kis süteményt. A mértékletesség a fontos, nem az önsanyargatás!
 • Bár a helyes táplálkozás elengedhetetlen az egészséghez, nem ez az egyetlen tényező, ami befolyásolja azt. A rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, a minőségi alvás és a stresszmentes életmódra való törekvés mind-mind számítanak.

A diétákkal csak óvatosan!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az egészséges(nek nevezett) étrendek nem árthatnak, valójában azonban könnyedén összezavarhatják a bélflóra érzékeny egyensúlyát! Ha nem gondoskodunk arról, hogy mielőbb visszaálljon bélbaktériumaink harmóniája, akkor az betegségekhez vezethet.

Kattints a linkre, és nézd meg, mi hogyan óvjuk meg a hasznos bélbacikat!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása