Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Nem meglepő, hogy a mostani helyzetben folyamatosan növekszik a mentális problémákkal küzdők száma. A bizonytalanság, a bezártság és az elszigeteltség megviselik az emberek lelkiállapotát..

A szorongással, stresszel és depresszióval küzdők száma látványosan megnövekedett az utóbbi hónapokban, így az antidepressziánsokat használók száma is megugrott. De ezek a szerek sajnos nem mindig hoznak eredményt – ami nem meglepő, ugyanis lehet, hogy nem az agyban keresendő a megoldás!

Milyen eszközökkel vehetjük fel a harcot ezekkel a problémákkal és mi a szerepe a bélbaktériumoknak ebben a harcban? Legújabb cikkünkben ezeket mutatjuk be:

Egy lelkileg megterhelő helyzet…

Egy szeptemberi felmérés szerint az Egyesült Államokban élő felnőtt lakosok 27.8%-a tapasztalta a depresszió különböző tüneteit, majdnem háromszor annyian, mint az előző évben ilyenkor.

Érthető módon sokan kezdtek bele különböző antidepresszáns és hangulatjavító szerek használatába, viszont ezek a szerek sajnos nem mindig hatásosak.Könnyen lehet ugyanis, hogy a probléma megoldását a „második agyunkban” kell keresni!

Lelki gondok a belekből?

Az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozik az agy és a bél kapcsolatával. A beleinkben nagyjából 100 trillió mikroorganizmus él – a számuk sokszorosa annak, mint ahány emberi sejtünk van!

Az ősidőktől fogva élünk együtt ezekkel a „velünk született” idegenekkel. Ennek a szimbiózisnak az alapja az a különleges kommunikáció, ami a belek és az agy között zajlik. Viszont ez azt is jelenti, hogy ha gond van az egyik szervünkkel, az a másikra is kihathat!

Sokaknak ismerős lehet a stresszes helyzetek – előadások, viták, munkahelyi prezentációk – előtt fellépő gyomorfájdalom és hasmenés. Amikor az agyunk nyomás alatt van, azt az emésztőrendszerünk is megérzi – és ez fordítva is igaz.

Ugyanis ha a bélflóra egyensúlya felborul a stresszes életmód, vegyszerek, vagy antibiotikumos kúrák hatására és elszaporodnak a káros baktériumok, az negatívan hathat a mentális egészségünkre is.

Ennek egyik legfőbb oka a szerotonin nevű hormon hiánya. A szerotonint szokták örömhormonként is emlegetni és mintegy 90%-át az emésztőrendszerünk állítja elő.

Próbáld ki ezeket, hogy helyreálljon az egyensúly!

Sajnos nem tudunk sokat tenni az ellen, ami a világban zajlik. Viszont helyes táplálkozással tehetünk azért, hogy könnyebben viseljük az érzelmi kihívásokat.

 • Egy jól összeállított, változatos étrend naponta legalább 400 mg zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmaz, ennek köszönhetően megfelelő mennyiségű rostot juttathatunk a szervezetbe. A rostdús táplálkozással gondoskodhatunk bélflóránk egészségéről is.
 • Élőflórás joghurtok: Probiotikus hatásának köszönhetően elősegítik az emésztőrendszer normál működését, miközben védelmet nyújtanak a jótékony bélbaktériumoknak. Ennek eredményeképpen közvetve segítik az agy normális működését.
 • Bár sok időt töltünk a lakásunk falai közt, figyeljünk a mértékletességre, és kerüljük a túlevést! Ha túl sok cukorban gazdag táplálékot fogyasztunk, az megterhelő lehet a bélflóránk hasznos baktériumai számára.
 • Fermentált élelmiszerek: Minden fermentált élelmiszer szimbitotikum, azaz egyaránt tartalmaz probiotikumokat és prebiotikumokat. Bélflóránk optimális működéséhez mindkettőre szükségünk van. Ha pedig bélflóránk rendben van, akkor az agyunk is könnyebben kezeli a terhelést.

Így támogathatod legeredményesebben a „második agyad”:

Ahogy arról már szó volt, a modern életmód és a stresszes időszakok nem kedveznek a bélflóra érzékeny egyensúlyának. Ahhoz, hogy helyreállítsuk ezt az egyensúlyt és elkerüljük az agyra kifejtett káros hatásait, folyamatosan tennünk kell a bélflóra támogatásáért.

Ha szeretnéd egyszerre támogatni a bélflórád és az elméd harmóniáját, kattints a gombra és nézd meg a legjobb megoldást!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása