Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Mi magyarok nem bánunk csínyján a fűszerekkel főzés közben. Az egyik legkedveltebb ételízesítőink közé tartozik a só, amely nélkül elképzelni sem tudnánk egy-egy ételt.

Ugyanakkor mai nyugati étrendünk rengeteg sót tartalmaz, anélkül, hogy észrevennénk.

Túlzásba lehet vinni a sófogyasztást? Miből derül ki, ha túl sokat fogyasztunk belőle? El lehet kerülni? Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk!

Amit a sóról tudni kell

A só, valamint a sóban fellelhető nátrium természetes módon jelen van a szervezetünkben. Többféle szerepe is van: befolyásolja az idegsejtek közötti kapcsolatot, felelős a folyadék megtartásért, szükséges az izomműködéshez, de az anyagcsere folyamatokban is részt vesz. Továbbá szabályozza a vérnyomást, a sejtek energiaellátását és a sav-bázis egyensúlyt.

Ha túl kevés mennyiségben fogyasztjuk, akkor az ugyanolyan káros lehet egészségünkre, mintha túl sokat vennénk magunkhoz. Ez esetben étvágytalanságot, szédülést, emésztési zavarokat, izomgörcsöket, szájszárazságot, és alacsony vérnyomást is tapasztalhatunk.

A WHO ajánlása alapján naponta kb. 5 gramm só az ideális mennyiség. Életmódunk, étkezési szokásaink megváltozása miatt azonban ez egy átlagos nyugati ember esetén akár kétszer, háromszor több is lehet!
De ha a szervezetnek szüksége van rá, hogyan lehetséges, hogy mégis tartanunk kell tőle?

Nagy mértékben méreg?

A sóra szüksége van a testünknek- megfelelő mennyiségben. De mi történik akkor, ha rendszeresen túlzásba visszük?

Különösen veszélyes a vérnyomásunkra nézve. A só nátriumtartalma miatt a vérnyomás tartósan megemelkedik. Az állandó magas vérnyomás a szív-és érrendszert is befolyásolja, az érfalak meggyengülnek, ez pedig megemeli a szívinfarktus és szélütés kockázatát.

A sófogyasztás emésztőrendszerünket sem kíméli. Ha túl sok sót fogyasztunk, akkor az étkezések után puffadást tapasztalhatunk. Emellett a gyomorfekély kialakulásáért is felelős lehet. Ha a bélflóránk tartalmaz egy bizonyos baktériumtörzset, akkor az a megnövekedett sófogyasztás hatására nagyobb aktivitást mutat, ami hosszú távon előidézheti a betegséget. Befolyásolhatja az anyagcsere működését is, ami túlsúlyt eredményezhet.

Miből vehetjük észre, ha túl sok sót fogyasztunk? A végtagjaink megduzzadhatnak, túlzott szomjúságérzet jelentkezhet, vagy fogaink problémássá válhatnak. Ezen kívül figyelmeztető tünet lehet még az izomgörcs, a folyamatos fejfájás vagy a koncentrációs képesség hanyatlása.

Tippek az egészséges étrendért

A só önmagában nem az ellenségünk. Akkor válik azzá, ha mértéktelenül fogyasztjuk! Ezt megelőzhetjük, ha tudatosan odafigyelünk a napi sóbevitelünkre.

 • Szakértők szerint a napi sóbevitelünk 70%-a a feldolgozott élelmiszerek eredményeképp jut a szervezetünkbe. Kerüljük ezeket, ha lehet!
 • A legismertebb ételízesítő keverékek legalább fele sóból áll. Keressünk helyettük alternatív megoldásokat, másfajta fűszerkeverékeket!
 • Vásárlás során mindig ellenőrizzük az élelmiszerek összetételét! Könnyen meglehet, bizonyos élelmiszerek rengeteg sót tartalmaznak, anélkül, hogy tudnánk róla. Így nem csoda, ha egy-egy nap túl sok mennyiségű sót juttatunk a szervezetünkbe!
 • Ha semmiképp sem tudunk lemondani a sóról, akkor válasszunk alacsony nátriumtartalmú változatokat!
 • Ne várjunk csodát! Ha korábban a sós íz megszállottai voltunk, egyik napról a másikra nehezen fogunk tudni lemondani róla. Haladjunk kis lépésekben!

Számolj le az egészségtelen étrenddel!

Ha korábban nem fordítottál kellő figyelmet a kiegyensúlyozott étrend betartására, akkor valószínűleg bélflórád nincs túl jó állapotban. Ilyenkor könnyedén elszaporodhatnak a káros baktériumok, amely az emésztési problémáktól kezdve a komoly betegségekig többféle következményekkel járhatnak.

Ezek elkerülése érdekében gondoskodj bélbaktériumaidról minden egyes nap! Kattints a linkre, és nézd meg, mi mit teszünk ennek érdekében!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása