Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Kevesen vannak azok, akik nemet tudnak mondani egy ínycsiklandó süteményre, vagy kedvenc csokoládéjukra. Ennek igen egyszerű oka van: a legtöbben hihetetlenül édesszájúak vagyunk. Imádjuk az édes ízt, hiszen pozitív érzéseket társítunk hozzá. Testünknek kétségtelenül szüksége van a cukorra, de mi az a határ, amikor már túlzásba visszük? Legújabb blogbejegyzésünkben ezt a témát jártuk körbe.

Mikor beszélhetünk cukorfüggőségről?

 

Bár a szakértők eltérő véleménnyel vannak a cukorfüggőségről, a tudomány szerint egy létező jelenségről van szó. Azonban van néhány olyan dolog, ami megkülönbözteti a hagyományos értelemben vett függőségektől (például dohányzás, alkoholfogyasztás)

Valójában a szervezet nem a cukrot kívánja, hanem azt a jutalmazástélményt, amelyet a cukor vált ki belőlünk. Vagyis, agyunknak csupán jutalomra van szüksége, aminek egyik eszköze lehet az édesség, de lehet például a mozgás is. Sokszor lustaságból választjuk az előbbit. 

Másrészt azonban valóban problémát jelent az, ha nem tudjuk kontrollálni az édesség fogyasztásunkat. Ha rosszul érezzük magunkat attól, hogy kimaradt a mai édesség adagunk, vagy leküzdhetetlen sóvárgást érzünk, akkor mi is valamilyen szinten “függők” vagyunk. 

Milyen tünetei vannak még, ha túl sok cukrot fogyasztunk? 

 

Te vajon túl sok cukrot eszel?

 

Testünk okos gépezet, különböző jelekkel próbálja tudtunkra adni, ha túl sok édességet fogyasztunk. Melyekre kell odafigyelnünk? 

Az egyik legjellemzőbb tünet az állandó fáradtságérzet. Paradox módon szervezetünk a cukorból nyer energiát. Ha azonban egyszerre túl nagy mennyiséget fogyasztunk, akkor az megdobja a vércukorszintet, amely egy idő után ugyanolyan hirtelenséggel zuhan le. Ekkor szinte úgy érezhetjük, pillanatok alatt el tudnánk aludni!

A másik általános tünet a súlygyarapodás. A felesleges cukormennyiséget a szervezet elraktázozza. Ha azonban folyamatos a cukorbevitel, ez nem kerül felhasználásra, akkor az pluszkilók formájában üt vissza. 

Emésztőrendszeri panaszokkal is találkozhat az, aki túl sok cukrot fogyaszt. A bélflóránkban található káros baktériumok alapvetően egyensúlyban vannak a jó bélbaktériumokkal, ezekre is ugyanúgy szükségünk van. A káros baktériumok viszont cukorral táplálkoznak, ezáltal könnyedén elszaporodhatnak. És ez még nem minden! Ezek a baktériumok az agyra is hatással vannak, és még több cukorfogyasztásra ösztönözhetnek.

Mit lehet tenni ezek ellen?

 

Stop cukor!

 

Ha időben kapcsolatunk, akkor megelőzhetjük, hogy súlyos problémák alakuljanak ki a túlzásba vitt cukorfogyasztás miatt. Ehhez azonban változásokat kell beiktatnunk étrendünkbe!

 • Sokan drasztikus megoldásokhoz folyamodnak, és egyik napról a másikra próbálják kiiktatni táplálkozásukból a cukrot. Azonban ez veszélyes is lehet, hiszen az emberi szervezetnek szüksége van rá! Csak az a nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, vagy milyen típusú cukorról beszélünk!
 • Haladjunk apró lépésekben! Ha korábban korlátlan mennyiségű édességet fogyasztottunk, vezessük be például, hogy naponta csupán egy darabot ehetünk! 
 • Ha sóvárgunk a cukor után, válasszunk inkább valamilyen gyümölcsöt! Édes ízükkel nem csak finom, de egészséges alternatívák is. 
 • Mindig ellenőrizd az élelmiszerek cukortartalmát! Bizonyos ételek rendkívül nagy mennyiségben tartalmazzák, anélkül, hogy tudnánk róla! 
 • Fogyasszunk rostban gazdag harapnivalókat! Ezek biztosítják a teltségérzetet, és csökkentik a cukor iránti sóvárgást, valamint az emésztést is segítik. 

 

Állítsd helyre a bélflórádat!

 

Ha az utóbbi időben túl sok édes rágcsálnivalót fogyasztottál, akkor elképzelhető, hogy a bélflórád egyensúlya felborult, és többségbe kerültek a káros baktériumok. Ez veszélyes lehet, hiszen hosszú távon súlyos betegségeket válthatnak ki!

Ne várd ezt meg, tegyél a bélflórádért! Kattints a linkre, és nézd meg, mi mit használunk!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása