Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Túl vagyunk az ünnepeken. Mind tudjuk, hogy az évnek ebben az időszakában lehetetlen ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Valljuk be: ezek nem mindig egészségesek. Az egyik gyakori mumus a zsír, amely nagy mennyiségben fogyasztva rendkívül veszélyessé válhat! Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, hogy ennek ellenére miért nem érdemes teljesen kiiktatni az étrendünkből. 

Ha jót akarsz, kerüld?

 

Ha az egészségtelen étrendről beszélünk, elsőként biztos a túl sok cukor, szénhidrát és legfőképp a zsír jut eszünkbe. Mégis, a magas zsírtartalmú étrendről megoszlanak a viták. Vannak, akik szerint az emberi szervezet az évezredek során már hozzászokott, és minden további nélkül képes feldolgozni bármekkora mennyiségben. Mások szerint mértéktelen fogyasztása veszélyes lehet. 

 

Muszáj leszögezni, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen típusát juttatjuk be a szervezetünkbe. A transzzsírok például olyan mesterségesen előállított zsírok, amelyek rendkívül károsak lehetnek az egészségre. Szakértők szerint a napi étrendünk 1%-át haladhatják meg maximum ahhoz, hogy ne okozzanak problémát. Nagyobb mennyiségben, hosszú távon szív-és érrendszeri betegségeket, szívinfarktust, agyvérzést, elhízást és cukorbetegséget is okozhatnak. A másik típus a telített zsír, amely észrevétlenül bújik meg a húsételekben, tejtermékekben, édességekben, csokoládékban. Ez megemelheti a koleszterinszintet, épp ezért a napi energiabevétel maximum 10%-ét érdemes ezekből fedezni. 

De mi történik akkor, ha a másik végletet képviseljük, azaz megpróbálunk minél kevesebb zsírt fogyasztani? 

 

Az alacsony zsírtartalmú diéta károsabb? 

 

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak azok a diéták, amelynek fő célja a zsírfogyasztás csökkentése. Ez azonban nem feltétlen a helyes út, sőt!

A táplálkozási szakértők szerint valójában nem a zsír mennyisége, hanem a minősége az, ami igazán lényeges. A telített zsírok kétségtelenül károsak, de a telítetlen zsírok már közel sem. Az egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerek hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez, a szív-és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, a keringési rendszer és agy védelméhez. 

Az alacsony zsírfogyasztás hatással van vitaminkészleteinkre. Néhány vitamin (A-, C-, D-, E-, K-) csak zsírban oldódik fel. Ha ezekből nem jut elég mennyiség a szervezetbe, akkor olyan betegségek alakulhatnak ki, mint például bőrproblémák, szívproblémák, az immunrendszer gyengülése, vagy vérzékenység, vérszegénység. 

A legfontosabbat a végére hagytuk: a zsírok az energiaszükségeleteink fedezéséért is felelősek. Ha nem jut elegendő tápanyag a szervezetbe, ne csodálkozzunk, ha hamar kimerültté válunk!

 

Akkor hol az igazság?

 

A zsírokat nem szabad teljes mértékben kiiktatni étrendünkből, hiszen ez ugyanolyan veszélyessé válhat, mintha túl sokat fogyasztanánk belőlük. Csupán néhány szokásunkat kell megváltoztatnunk: 

 • Csökkentsük a telített zsírsavak mennyiségét, és növeljük a telítetlenekét étkezésünkben! Használjuk például zsír helyett olívaolajat, vagy vaj helyett margarint. 
 • Fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek jó zsírokat tartalmaznak! Ezek megtalálhatóak például az olajos magvakban, a növényi olajokban, vagy a halolajban. 
 • Csökkentsük a telített zsírsav fogyasztásunkat! Ezek elsősorban állati eredetű ételekben fordulnak elő. 
 • Mindig ellenőrizzük a vásárolt termékek tápanyagtartalmát! Bizonyos élelmiszerek nagy mennyiségű zsírt tartalmazhatnak anélkül, hogy tisztában lennénk vele. 

 

Felszaladtak a kilók az ünnepek alatt?

 

Ha az elmúlt időszakban kevés figyelmet fordítottál a helyes étrend betartására, előfordulhat, hogy összeszedtél néhány plusz kilót. Sőt, a bélflórád egyensúlya is felborulhatott. Mindezeket nem szabad sokáig figyelmen kívül hagyni, hiszen hosszú távon még súlyosabb problémákat idézhetnek elő. 

Kattints a linkre, és nézd meg, mit ajánlunk, ha fogyni szeretnél!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása