Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Már kisiskolás korunkban megtanuljuk, hogy naponta 4-5 alkalommal szükséges étkeznünk. Valahogy azonban mai rohanó világunkban ez megoldhatatlannak tűnik. A reggeli kimarad, az ebéd 2 óra körülre csúszik, tízórai-uzsonna mintha nem is létezne, este pedig bepótolunk mindent, ami napközben kimaradt. Hogy mennyire egészséges ez? Sajnos semennyire! Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük a rendszertelen étkezés hátrányait.

Táplálkozási szokásaink megváltoztak

 

Míg régen a közös családi étkezések a nap fénypontjai közé tartoztak, manapság az evésre kötelező rosszként tekintünk, amit minél előbb le kell tudnunk. Rohanó világunkban már nincs időnk arra, hogy kényelmesen leüljünk, és egy 20-30 percet étkezésre szánjunk. Ehelyett a legtöbben utazás közben, vagy a számítógép előtt fogyasztják el az ételeket. 

A két étkezés között eltelt idő is teljesen változó. Van, amikor sikerül 3-4 óránként ennünk, máskor akár ennek a kétszerese is eltelhet egy-egy étkezés közt. 

Probléma még, hogy mivel napközben nem sikerült rendesen jóllaknunk, csupán próbáltuk menteni, ami menthető, ezért vacsoraidőben akarunk mindent bepótolni. Állunk a hűtő előtt, és amit lehet, azt magunkhoz vesszük. Persze utána nem meglepő, ha este már moccanni sem bírunk a kanapéról, a teli has miatt pedig éjszaka álmatlanul forgolódunk. 

Az egészséges az lenne, ha naponta kb. 4-5 alkalommal étkeznénk, rendszeres időközönként, kisebb mennyiséget fogyasztva. Szégyen, nem szégyen, valljuk be: jó, ha a 3 alkalmat sikerül betartanunk! 

Sajnos ezeket a szokásokat hosszú távon, akár évekig képesek vagyunk fenntartani. Ez pedig kicsit sem tesz jót a szervezetünknek! Milyen következményekkel kell szembenéznünk, ha rendszertelenül étkezünk? 

 

Mi a legfőbb gond? 

 

A rendszertelen táplálkozás követőinek rossz hírünk van. Testünknek szüksége van a rendszeres étkezésekre, hiszen ezekhez igazodva osztja le az energiát napközben, hogy mindig jól teljesíthessünk. Ha nem kapja meg, amire szüksége van, akkor nem tud kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, ráadásul egy sor egészségügyi probléma következhet be. 

Az ilyen étkezés megzavarhatja többek közt az anyagcsere, a májműködés, a bélműködés és hasnyálmirigy működés természetes folyamatait. Ha ezek a szerveink nem tudnak megfelelően működni, akkor annak az eredménye emésztési panaszokat, magas vércukorszintet, magas vérnyomást, étvágytalanságot, vagy ellenkező esetben falási rohamokat okozhat, de még a cukorbetegség kialakulásáért is felelős lehet. 

Még rosszabb hírünk van azoknak, akik szeretnének megszabadulni a plusz kilóktól. Rendszertelen étkezés mellett szinte lehetetlen! Hibás anyagcsere mellett a szervezet tartalékolásba kezd, ennek következtében még rosszabbul is járunk, mintha egészségtelenül étkezünk, de rendszeresen.

Ezek alapján tehát azt mondjuk, érdemes kicsit több figyelmet szentelnünk a táplálkozásunknak!

 

Hogyan vihetünk rendszert étkezésünkbe?

 

Elsőre talán nehéznek tűnhet beiktatni a rendszeres táplálkozást a hétköznapokba, de egy kis akaraterővel rövid időn belül átállhatunk. Hoztunk néhány hasznos tippet, ami segíthet:

 • Gondoljuk át a napunkat! Mikor kelünk, mikor fekszünk? Mikor indulunk dolgozni, munka közben mikor vannak nyugodtabb időszakok? Ha tudjuk, hogy a reggeleink kaotikusak, akkor időzítsük a reggelit mondjuk 10 órára, amikor már kicsit lecsillapodott a rohanás. Az összes többi étkezést pedig ehhez igazítva eltolhatjuk. 
 • Régi mondás, de még mindig megállja a helyét: “Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy koldus, vacsorázz úgy, mint egy koldus”. Ha ehhez tartod magad, elég energiád lesz a napi elintéznivalókhoz, és megelőzheted a teli has miatti álmatlan éjszakákat. 
 • Hét elején érdemes időt szánni arra, hogy átgondoljuk az étkezéseinket. Írjuk össze, hogy mire van szükségünk egy heti menühöz, és adott időben készítsük el az ételeket. Így nem kerülünk abba a csapdába, hogy bár ebédidő van, de nincs kéznél semmi, amivel csillapíthatnánk az éhségünket. 
 • Akármennyire is benne vagyunk a munkában, az ebédszünetet ne halogassuk, ha nem muszáj! Egy szoros határidő miatt egyszer-kétszer elképzelhető, hogy csúszik az ebéd, de ez ne váljon megszokottá!

 

Tedd helyre bélflórád egészségét!

 

Ha egész eddig rendszertelenül étkeztél, elképzelhető, hogy bélflórád nincs túl jó állapotban. Ez azért baj, mert ha a természetes egyensúlya felborul, akkor elszaporodhat a káros baktériumok, ami komoly betegségek kialakulásához vezethet. 

Kattints a linkre, és nézd meg, mi hogyan állítjuk meg a káros bélbacikat!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása