Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Ha rossz baktériumokról beszélünk, evidensnek tűnik, hogy ezeknek semmi keresnivalójuk a szervezetben. Ez azonban egy hatalmas tévedés! Bélflóránkban például a “rossz” baktériumoknak is fontos szerepe van – csak az nem mindegy, milyen mértékben vannak jelen! Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk, miért fontosak a rossz bacik, és hogyan őrizhetjük meg a helyes egyensúlyt.

Mik azok a rossz bélbaktériumok? 

 

Azt gondolnánk, hogy a jó baktériumok szolgálják egészségünket, míg a rosszak csak károsítják azt. Ez azonban nem ennyire fekete-fehér. Szervezetünkben léteznek olyan baktériumok, amelyek bizonyos esetekben károsak ugyan, mégis szükségünk van rájuk!

Különösen igaz ez bélflóránkra. Itt nem csak a szervezet számára jó baktériumok kapnak helyet. Léteznek ún. kétarcú bacik, amelyek normál esetben a segítségünket támogatják, és a tápanyagok lebontásához járulnak hozzá. Azonban ha elszaporodnak, akkor képesek különböző káros folyamatokat elindítani, mint például gyulladáskeltő anyagok termelését, amelyek aztán az immunrendszer kapacitását lefoglalva gyengítik az egészséget. Más baktériumok a súlyt képesek befolyásolni. Ha elszaporodnak, egyre nagyobb zsírtartalékok képzésére ösztönzik a szervezetet és növelik az ételek iránti sóvárgást. 

Fontos az egyensúly!

 

A fentiekből is látszik, hogy a rossz bacikra szükségünk van. A hangsúly azonban az egyensúlyon van!

Szervezetünk akkor tud optimális módon működni, ha a helyes és káros bélbaktériumok egymással egyensúlyban vannak. Ebben az esetben az emésztőrendszer képes ellátni feladatát, azaz a tápanyag feldolgozását, a helyes emésztés, a salakanyagok kiszűrését. 

Az egyensúly felborulása az, ami igazából zavart okoz a test működésében. A szervezet egy nagyon bonyolult és érzékeny rendszer. Ha a káros baktériumok elszaporodnak a bélrendszerben, akkor az nem lesz képes hatékonyan működni, amely az egész testre, ezáltal egészségünkre is hatással lehet. Befolyásolhatja az immunrendszer stabilitását, a gyulladások létrejöttét, az ízületi panaszokat, de akár súlyunkat vagy mentális állapotunkat is. Ha hosszú időn keresztül nem áll helyre a baktériumok helyes aránya, akkor az súlyos problémákhoz, betegségekhez vezethet. 

Épp ezért érdemes törekedni arra, hogy mindig megőrizzük az egyensúlyt! 

 

Hogyan állítsa vissza a jó arányt? 

 

Az egyensúly sajnos nem áll fenn örökké, hiszen életmódunk, táplálkozási szokásaink nagymértékben képesek befolyásolni a bélflóra baktériumait. A jó hír azonban, hogy számos dolgot tehetünk azért, hogy megőrizzük egészségünket! 

 • Étkezésünk megváltoztatásával sokat tehetünk beleink állapotának helyreállításáért. Fogyasszunk minél több rostban gazdag élelmiszert, kerüljük a feldolgozott ételeket, a mesterséges édesítőszereket, adalékanyagokat, és igyekezzünk minél változatosabb étrendet kialakítani!
 • Pótoljuk a jó baktériumokat! Ezt megtehetjük probiotikumot vagy prebiotikumot tartalmazó étrendkiegészítőket, vagy fogyasszunk probiotikus ételeket, mint például az élőflórás joghurt, savanyított káposzta vagy kovászos uborka! 
 • Mentális állapotunk és bélflóránk baktériumai hatással vannak egymásra. Ha lelkiállapotunk nincs rendben, akkor azt bélrendszerünk, illetve az egész szervezetünk bánhatja. Tanuljuk meg hatékonyan kezelni a stresszt!
 • Csak abban az esetben kezdj antibiotikum-kúrába, ha azt kezelőorvosod tanácsolta, a kúra befejeztével pedig ne feledkezz meg a bélflóra helyreállításától, hiszen ezek a gyógyszerek nem csak a rossz, de a jó bacikat is elpusztítják. 

 

Természetes segítség a bélflórának

 

Bélflóránk egészsége magától értetődőnek tűnik. Akkor kezdjük csak el értékelni, ha veszni látszik. Szerencsére többféle természetes módszer közül válogathatunk, hogy visszanyerjük egészségünket. 

Ne hagyd, hogy a káros baktériumok beavatkozzanak szervezeted normál működésébe! 

Kattints a linkre, és nézd meg, számunkra melyik módszer vált be a legjobban!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása