Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Az elmúlt hetekben erőteljesen berobbant az idei nyár. Míg a strandolni vágyók örülnek a kánikulának, az egészségügyi problémákkal küzdők számára a forróság szinte elviselhetetlen. Az extrém magas hőmérséklet nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Különösen azokra, akik akik egészségügyi, például vérnyomás problémákkal küzdenek! Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, hogyan előzhetjük meg a rosszulléteket az év legforróbb napjain.

A hőség hatása szervezetünkre

Bár sokak kedvelik a nyári meleget, nem szabad megfelejtkeznünk arról, hogy mindez mekkora megerőltetést jelent testünknek. 

A forróság leginkább éjszakai pihenésünket akadályozza. A leggyakoribb tünetek közé tartozik épp ezért az alvászavar, a fáradékonyság, ingerlékenység, koncentrációs problémák, fejfájás. 

A hőszabályzó rendszerünk szerepe felértékelődik a nyári időszakban. Ez segít ugyanis abban, hogy ne hevüljünk túl. Ezt az izzadás fokozásával segíti elő, ám ez értelemszerűen elvonja a folyadékot a testünkből, ami nem csak vizet, de értékes ásványi anyagokat és sót is tartalmaz. Ezeknek az értékes anyagoknak a hiánya pedig zavart okozhat a test helyes működésében. 

Immunrendszerünk is sérülékenyebb ilyenkor, hiszen a melegben sokkal jobban tudnak terjedni a kórokozók, ezáltal szervezetünknek több kihívással kell szembesülnie. 

Emellett ebben az időszakban olyan komoly baleseteket szenvedhetünk el, mint a napszúrás, leégés, hőguta, kiszáradás vagy vízmérgezés. Ezek még egészséges szervezet esetén is súlyos következményekkel járhatnak! 

Hogyan befolyásolja a kánikula a vérnyomást? 

Bár az extrém meleg mindenkinek extra terhet jelent, a szív-és érrendszeri betegségekkel, magas vérnyomással küzdők számára még nagyobb a veszély! 

A nagy hőség hatására az erek kitágulnak, a szív pedig fokozott terhelésnek van kitéve. A nagy meleg azonban nem magas vérnyomást okoz, hanem alacsony vérnyomást, vagy épp vérnyomás-ingadozást. Ebben az esetben a betegek általában gyengeséget, szédülékenységet tapasztalnak, de nem ritka az ájulás sem. 

A hőség a magas vérnyomás betegséggel küzdők számára sem egyszerűbb. Náluk is ugyanúgy tágulnak a vérerek, ugyanakkor az érfal esetükben nem ugyanannyira rugalmas. Emiatt az erek nem biztos, hogy képesek lesznek a hőmérséklethez passzoló méretűre tágulni. Ez fokozhatja a szívproblémák kialakulásának kockázatát, az agyvérzést, vagy trombózist. 

Az időjárás változás miatt érdemes észben tartani, hogy akár a megszokott gyógyszeradagon is változtatni kell. Erről orvosunkkal tanácsos konzultálni!

Így előzzük meg a rosszullétet

A hőség mindenkit megvisel, de néhány aprósággal máris sokat tehetünk azért, hogy könnyebben viseljük a forró napokat. 

 • Vannak, akiket érzékenyebben érint a kánikula, például a krónikus betegeket, a gyermekeket vagy az időseket. Az ő hőháztartásuk könnyebben felborul, szervezetük pedig gyorsabban szárad ki. Ők különösen figyeljenek magukra ezekben a hetekben! 
 • Bár a nagy melegben sokan nem kívánnak ételt, ne hanyagoljuk el a rendszeres táplálkozást! Nem csak ingerlékenyebbek, fáradtabbak leszünk, de vércukorszintünk ingadozásához is vezethet. Fogyasszunk könnyen emészthető ételeket, és pótoljuk a folyadékot! 
 • A vérnyomás problémákkal élők ebben az időszakban mérjék naponta többször a vérnyomásukat! Ha kiugró értékekeket, heves szívdobogást, légszomjat, szédülést észlelnek, akkor pedig forduljanak orvoshoz!
 • Betegségtől függetlenül a legforróbb órákban (délelőtt 11 és délután 15 óra között) tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen, és kerüljük a tűző napsütést! Ilyenkor vagyunk ugyanis legjobban kitéve az égető napsugarak veszélyeinek. 
 • Ne lepődjünk meg, előfordulhat, hogy az extrém hőmérséklet miatt fáradékonyabbak, levertebbek leszünk. Szánjunk több időt a pihenésre! 

Intsünk búcsút a magas vérnyomásnak!

A magas vérnyomás nem csak nyáron, de egész évben egy komoly probléma. Észrevétlen gyilkosnak is nevezik, mert sokáig egyáltalán nem okoz problémákat. Sajnos magától nem fog elmúlni, pedig természetes módon látványos eredményt érhetünk el. 

Ha szeretnél tenni aszíved és a keringésed egészségéért, akkor elsőként állítsd helyre a bélflórád egyensúlyát! Kattints a linkre, és nézd meg, hogyan teheted meg ezt a legegyszerűbben!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása