Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Végre újra mehetünk világot látni! A legtöbben meg is ragadják a lehetőséget, és idén nyáron legalább egy utazást beütemeznek. A felhőtlen időtöltést viszont elronthatják a kellemetlen emésztési panaszok. Vajon ételmérgezés miatt tapasztaljuk a hasmenést, görcsöket, émelygést, vagy valami egészen más okozza a tüneteket? Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk, hogyan menthetjük meg a nyaralást. 

Emésztőrendszeri panaszok nyaraláskor

Hurrá, újra itt a nyár! Újra lehet menni utazni, nyaralni, idegen országokat, tájakat felfedezni. A legtöbben hatalmas lelkesedéssel vágnak neki a pihenésnek és a feltöltődésnek, de az örömük néhány nap után eltűnik. Egyszer csak kellemetlen emésztési panaszokat tapasztalnak, amelyek általában a nyaralás végéig kitartanak, ezzel elrontva a szórakozásukat. 

A legtöbben ilyenkor hasmenésről, hasfájásról, gyomorgörcsökről, puffadásról, vagy hányingerről, hányásról számolnak be, de nem ritka a láz, fáradékonyság, erőtlenség sem. Van, aki már a nyaralás során megtapasztalja ezeket, a szerencsésebbek csak a hazatértük után fedezik fel magukon a tüneteket. 

Szerencsére ezek általában egy hét alatt, mindenféle gyógyszeres kezelés nélkül megszűnnek, ugyanakkor van, hogy több hétig is elhúzódik a probléma. Ez nem csak a nyaralást teszi tönkre, de az utána következő időszakot is elronthatja. 

De vajon mi okozza az emésztési panaszokat? 

Mi ennek az oka?

A gyomorgörcs, a hasmenés, a hányinger, a puffadás vagy a fájdalom sokaknál jelentkezhet, és rendkívül megkeserítheti a nyaralás időtartamát. De vajon mi állhat e mögött?

Egyrészt okozhatja az utazással járó stressz. Furcsának tűnhet, de a szervezkedés, a megváltozott környezet, a felborult napirend feszültséget kelthet bennünk, ez pedig befolyásolhatja emésztőrendszerünk működését. 

Ha egzotikus országba indulunk, akkor az ott található ételek is felboríthatják a bélflóra egyensúlyát. Ennek oka, hogy bélflóránk számára idegen mikroorganizmusokkal találkozik, amelyek hasmenést, vagy gyomorgörcsöt okozhatnak. 

Bizonyos országokban sajnos a nem megfelelő higiénia lehet a felelős az emésztési gondokért. Ilyenkor a különböző vírusok, baktériumok, kórokozók miatt tapasztalhatjuk a panaszokat. 

Így előzheted meg a bajt

Az emésztőrendszeri panaszok sokakat érintenek a nyaralások alkalmával. Ahhoz, hogy ezeket elkerülhessük, érdemes betartani néhány alapvető szabályt. 

 • Bár itthon biztonsággal fogyaszthatjuk a csapvizet, ez nem minden országra jellemző. Utazás előtt mindig tájékozódjunk, hogy az adott országban szabad-e csapvizet fogyasztani, vagy érdemesebb az ásványvizet választani. 
 • Mindig megbízhatónak tűnő helyről szerezzük be az élelmet! Válasszunk jól átsült fogásokat, és kerüljük a nyers, vagy félig megfőtt ételeket! Ezzel sok gondtól kímélhetjük meg magunkat. 
 • A nyaralás alatt a legtöbben sokkal több alkoholt fogyasztanak, mint amennyit a hétköznapokban szoktak. Az alkohol azonban szintén megviseli a gyomrunkat, és megzavarhatja a nyugodt emésztést. Mértékkel fogyasszuk! 
 • Már utazás előtt szerezzünk be probiotikumokat, ezeket pedig kezdjük el idejében szedni! Így megelőzhetjük a bélflóra felborulását, és az ezzel járó kellemetlen panaszokat. 

Tegyél bélflórád egyensúlyáért!

A bélflóra egyensúlyának felborulása nem csak kellemetlen tünetekkel járhat együtt, de gyulladásokat indít el, és hosszú távon súlyos betegségeket okozhat. Sajnos magától nem tud helyreállni az egyensúly, ezért nekünk is tennünk kell. 

Kattints a linkre, és nézd meg, mi hogyan támogatjuk bélflóránk egészségét! 

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása