Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Táplálkozásszakértők nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Sajnos a legtöbben elengedjük a fülünk mellett ezt az információt, és maximum rohanás közben eszünk egy-két falatot. De ha már a nap kezdetekor sem figyelünk a táplálkozásunkra, hogyan is működhetne jól a szervezetünk? Legújabb blogbejegyzésünkben bemutatjuk, milyen szabályokat kellene betartanunk a reggelivel kapcsolatban.  

A nap legfontosabb étkezése

Bár a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire fontos lenne elfogyasztani egy kiadós, ám egészséges reggelit a nap kezdetekor, valahogy mindig találunk valamilyen indokot, ami miatt elhagyhatjuk. 

Van, aki egyszerűen nem tud enni azonnal ébredés után. Kell egy kis idő, amíg magához tér, és amíg képes ételt magához venni. Mások a reggeli kávéra, kakaóra, vagy teára esküsznek. Bár szilárd ételt nem fogyasztanak, mégis van valami a gyomrukban, amivel kihúzhatják legalább tízóraiig, de extrém esetben akár ebédig.

Egy kicsit többen vannak azok, akik hajlandóak reggelente enni pár falatot, igaz, ezt csak és kizárólag rohanás közben, a buszon, metrón, vagy a munkahelyük felé gyalogolva. Általában az ételt is útközben szerzik be, ezért legtöbbször valamilyen péksüteménnyel kezdik a napot. 

Nagyon kevesen vannak közülünk, akik valóban megadják a reggeli módját. Kicsit korábban kelnek, hogy legyen idejük nyugodtan elkészíteni, majd komótosan megeszegetni az ételt. Ám ők még mindig elcsúszhatnak azon, hogy helytelenül állítják össze azt, ami a tányérra kerül. 

Nem nehéz kitalálni, hogy ezeknek a rossz szokásoknak ára van!

Hogyan befolyásolja emésztésünket? 

Az emésztési problémákat a felnőtt lakosság több, mint fele rendszeresen megtapasztalja. Sokan már reggel puffadással, székrekedéssel, vagy gyomorgörcsökkel küzdenek, a kicsit szerencsésebbek csak napközben találkoznak ezekkel a tünetekel. 

Sajnos az emésztési problémák az egész napunkra rányomhatják a bélyeget. Feszültek, ingerlékenyek, levertek lehetünk, teljesítményünk romolhat, koncentrációs képességünk csökkenhet. 

Mindez mit jelent? Hogy emésztőrendszerünk nem jól működik. Ami nem is csoda, hiszen reggelente elfelejtük “bekapcsolni”, így napközben sem tud hatékonyan dolgozni. Azaz, nem lesz képes jól lebontani a különböző tápanyagokat. Így lényegében hiába figyelünk oda táplálkozásunkra napközben, mert már reggel elszúrjuk a dolgokat. 

A rendszertelen, nem megfelelő táplálkozás bélflóránk természetes egyensúlyát is megbolygathatja. Az ott található jó és rossz baktériumok alapesetben egyensúlyban vannak egymással, de ha valami miatt ez megbomlik, akkor az súlyos betegségeket idézhet elő az egész szervezetben. 

Ugye, hogy megéri odafigyelni egy kicsit reggelente? 

Így mentsd meg a reggelt

Tanács, amit érdemes megfogadni: ne hagyjuk ki a reggelit! Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy mit eszünk, ugyanis egy rosszul összeállított étel többet árt, mint használ. 

 • A “reggelizz úgy, mint egy király…” mondás nem azt jelenti, hogy bármit, bármekkora mennyiségben fogyaszthatunk következmények nélkül. Ha túl nagy adagokat eszünk és rosszul válogatjuk meg az asztalra kerülő ételeket, ugyanolyan rosszul érezhetjük magunkat, mint reggeli nélkül. 
 • Lehetőleg a reggelit otthon, indulás előtt fogyasszuk el! Egyrészt így sokkal nyugodtabban indul a reggel, másrészt mivel alaposabban megrágjuk az ételt, könnyebben fogjuk azt megemészteni. 
 • A fehér lisztból készült péksütemények, zsemlék, kenyér elfogyasztása után rövid időn belül ismét éhesek lehetünk. Ennek oka, hogy hirtelen megemelik a vércukorszintet, amely ugyanolyan hirtelen fog leesni egy kicsivel később. Válasszunk helyettük teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, amelyek hosszabb ideig telítik el a gyomrot!
 • Bátran válasszuk reggelente a gyümölcsöket, zöldségeket, a különböző tejtermékeket, a rostban gazdag ételeket, vagy a sovány húsokat. Ellenben kerüljük a magas cukor-vagy zsírtartalmú ételeket, például a gabonapelyheket, vagy az adalékanyagokat tartalmazó lekvárokat, mogyorókrémeket! 

Tedd rendbe a bélflórádat!

A rossz emésztés nem csak a reggelünkre, de egész napunkra rányomhatja a bélyeget. Ha búcsút intenénk a puffadásnak, a székrekedésnek, vagy a gyomorgörcsöknek, akkor először bélflóránkat kell helyreállítanunk. Hiszen ha bélflóránk rendben van, akkor az emésztési panaszok is elkerülnek minket. 

Kattints a linkre, és tudd meg, mi mit teszünk a bélflóránk egészségének megvédéséért! 

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása