Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Egy-egy stresszes időszak előtt bizonyára te is meglepetten tapasztalod, hogy emésztésed megváltozik. Lehetséges, hogy egy falat nem megy le a torkodon, de az is előfordulhat, hogy emésztési panaszokkal küzdesz. De mitől van az, hogy egy fontos állásinterjú vagy vizsga képes teljesen felborítani az emésztőrendszer működését? Vajon mit tehetünk azért, hogy mindezt megelőzzük? Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 

Gyomrodra ment az idegeskedés?

Ugyan ki ne menne keresztül időnként egy-egy nehezebb, stresszesebb időszakon? Mintha önmagában nem lenne elég a feszültség, még egy jelentős terhet kapunk a nyakunkba: emésztési panaszokat. A fontos események előtt sokan megtapasztalhatják, hogy az emésztésük megváltozik. Vannak, akik egy jelentős állásinterjú előtt napokig hasmenéssel küzdenek. Másoknak meg egy vizsga okozta stressz okoz székrekedést, gyomorfájdalmat. 

Sokan még mindig úgy tartják, hogy a fizikai tüneteknek egyértelműen szervi okai vannak, ugyanakkor egyre többen hisznek abban, hogy a betegségek hátterében lelki okok is állhatnak. Nem véletlen szól úgy a mondás, hogy “ép testben ép lélek”, hiszen fizikai egészség nélkül a lelkiállapotunk sem lesz megfelelő, és fordítva.

Ha tehát egy feszült időszakban emésztési panaszokat tapasztalsz, akkor egyáltalán nem képzelődsz! A stresszel járó negatív lelkiállapot valóban képes megbolygatni az emésztést, ezzel különböző kellemetlen tüneteket okozva. 

De vajon hogyan lehetséges mindez? 

Stabil bélflóra, nyugodt lélek? 

A titok nem más, mint hogy a bélflóránk, illetve agyunk szoros kapcsolatban van egymással. Mindez egy aprócska idegnek, a bolygóidegnek köszönhető, amely közvetlen összeköttetést biztosít a szervek között. Erre egy remek példa, hogy mikor egy csecsemő éhes, akkor a bolygóideg jelzést küld az agynak, amelynek hatására a gyermek sírni kezd. 

Ez a folyamat oda vissza működik, azaz nem csak a bélflóra tudja befolyásolni az agyat, de fordítva is. Emiatt ha stresszelni kezdünk, akkor az valóban közvetlenül érinti a bélflórát. 

A rendszeres stressz rendkívül rossz hatással van a bélbaktériumokra. Szervezetünkben természetes módon találhatóak meg jó és rossz bacik. Normál esetben ezek egyensúlyban állnak egymással, és együttes erővel biztosítják a test zavartalan működését. Ám ha a stressz megnövekedik, akkor az tönkreteheti a baktériumok érzékeny egyensúlyát. Elszaporodhatnak a káros baktériumok, ezek pedig többféle problémát is okozhatnak a szervezetben. Okozhatnak gyulladást, de felelősek lehetnek a pluszkilók megjelenéséért, vagy az immunrendszer legyengüléséért

Ha tehát szeretnénk megőrizni fizikai egészségünket, akkor a lelki gondokat sem szabad kezeletlenül hagynunk! 

Így táplálkozz egy stresszes időszakban

A stresszt önmagában sem egyszerű legyőzni, de az emésztési problémák még tovább nehezítik a helyzetet. Hogy elkerülhessük az ebből fakadó kellemetlenségeket, érdemes egy stresszes időszakban nagyobb figyelmet fordítani az étkezésünkre.

 • Ha valaki nehezebb időszakon megy keresztül, hajlamos háttérbe szorítani a kiegyensúlyozott étrendet. Pedig ilyenkor emésztőrendszerünk különösen sérülékeny, ne terheljük még egészségtelen ételekkel, túl sok nassolnivalóval! Próbáljuk ugyanúgy betartani a normál étkezésünket. Ez nem csak a gyomrunkat kíméli meg, de lelkiállapotunkra is jó hatással lehet. 
 • Vannak, akik ilyenkor képtelenek egy falatot is letuszkolni a torkukon. Arra azért ügyeljünk, hogy étkezésünk ne csapjon át teljes rendszertelenségbe, hiszen ez még jobban felboríthatja a normál emésztést! Ha más nem megy, akkor együnk többször kevesebbet és iktassunk be több gyümölcsöt-zöldséget! A folyadékpótlásról se feledkezzünk meg. 
 • A kávézás, a dohányzás, és az alkoholfogyasztás jellemzően megnő egy-egy feszültebb időszakban. Sajnos ezek nem segítik az ellazulást, emellett pedig hozzájárulhatnak a gyomorproblémákhoz. Inkább kerüljük ezeket! 
 • Ha túllendültünk a nehéz időszakon, tegyünk lépéseket annak érdekében, hogy visszaállítsuk bélflóránk egyensúlyát! Így ismét visszanyerheti a normál egyensúlyát, amely fontos a szervezetünk normál működéséhez. 

Hogyan állíthatod helyre a bélflórádat?

A stressz hatással van bélflóránk állapotára. Rövid távon “csupán” kellemetlen emésztési panaszokat okoz, hosszú távon viszont felboríthatja a bélflóra normál egyensúlyát, ami súlyos megbetegedésekhez vezethet. Ne várjuk meg, amíg szervezetünkben komoly problémák jelennek meg!

A bélflóra természetes módszerekkel is helyreállítható. Kattints a linkre, és tudd meg, mi mit használunk stressz, vagy szorongás esetén!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása