Állítsd helyre a bélflórád!
06 20/432-0222 (H-P: 9:00-17:00) ugyfelszolgalat@eletero.info

Bár a bélflóra az egyik legnagyobb hatáskörrel rendelkező, mégis legérzékenyebb szervünk, a többség nem fordít kellő figyelmet állapotának megőrzésére. Sajnos ennek általában meg is van a következménye :a bélrendszerünkben található baktériumok egyensúlya ugyanis könnyen felborul, aminek kellemetlen panaszokhoz, de akár súlyos betegségekhez is vezethet. De vajon miből ismerheted fel a bajt, és mit tehetsz egészséged helyreállításáért?  Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Mivel tehetjük tönkre a bélflórát?

A bélflóra folyamatosan változik. Életmódunkkal, táplálkozási szokásainkkal nagy mértékben tudjuk befolyásolni összetételét, ami sajnos nem minden esetben válik előnyünkre, hiszen ez azt jelenti, hogy tönkre is tudjuk tenni. De vajon milyen rossz szokásokkal járulhatunk hozzá állapotának romlásához?

Táplálkozásunk nagy befolyással bír. A mai modern emberek többsége a nyugati étrendet követi, ami azt jelenti, hogy magas zsír- és cukortartalmú élelmiszereket fogyasztunk, míg az egészségünk számára nélkülözhetetlen rostokat hanyagoljuk. Emellett a mai élelmiszerek jelentős része tartalmaz valamilyen adalékanyagot, amely rendszeres fogyasztás esetén szintén nincs jó hatással a bélflórára. 

Fontos megemlíteni gyógyszerszedési szokásainkat is. Az antibiotikumok, a fogamzásgátlók, a szteroid-tartalmú gyógyszerek mind-mind elősegítik a hasznos bélbaktériumok pusztulását. 

Nem hagyhatjuk ki a listából a stresszt sem, amely alattomos módon betegíti meg testünket-lelkünket. Bármilyen furcsán hangzik, a stressz rendkívüli módon károsítja a bélflórát is. 

A bélflóra károsodás leggyakoribb tünetei

Ha bélflóránk állapota megfelelő, akkor annak nincs különösebb jele, szervezetünkben minden folyamat normál módon zajlik le. Ha azonban valamilyen okból kifolyólag felborul a jó és rossz baktériumok helyes egyensúlya, máris egy sor tünettel találhatjuk szembe magunkat. Elsőre talán meglepő lehet, de nem csak emésztőrendszerünket, hanem akár súlyunkat, immunrendszerünket, vérnyomásunkat vagy mentális állapotunkat is befolyásolhatja!

Elsősorban emésztési panaszokból jöhetünk rá arra, hogy bélflóránkkal probléma van. A gyakori puffadás, a gyomorfájdalom, a görcsök, hasmenés vagy székrekedés mind-mind figyelmeztető jelek. 

Lehetséges, hogy lelkiállapotunk hívja fel a figyelmet a gondra. Az ingerlékenység, az ingadozó hangulat, az állandó kimerültség, a koncentrációs problémák, memóriazavarok, de akár a szorongás, depresszió, krónikus stressz is felbukkanhatnak. 

Az immunrendszerünk gyengülése is összefüggésben lehet a bélflóra állapotának romlásával. Ha gyakran betegeskedsz, nehezen lábalsz ki egy megfázásból, és szinte azonnal ágynak dőlsz egy kis nátha esetén is, akkor mindezt valószínűleg a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza. 

Talán nem is gondolnánk, de a súlyunkat is befolyásolhatja a bélflóra. Ha képtelen vagy megszabadulni a pluszkilóktól a legszigorúbb diéta ellenére is, érdemes erre gyanakodni!

Hogyan állíthatod helyre az egyensúlyt? 

Ahogy életmódunkkal képesek vagyunk rossz irányba, úgy jó irányba is befolyásolni bélflóránk egyensúlyát. De vajon mit kell tennünk? 

 • Először is gondoljuk át, hogy vajon mivel is károsítjuk a bélflóránkat? Táplálkozásunk a ludas? Vagy inkább az életmódunk? Ha tudjuk, mely területen kell változtatnunk, máris megtettük az első lépést! 
 • Változtassunk azon a dolgon, ami előidézhette a bélflóra egészségének romlását. Vezessünk be új étrendet, amennyire lehetséges, kerüljük a gyógyszereket, és kezdjük el tudatosan kezelni a stresszt!
 • Akármi is okozta a bélflóra egyensúlyának felborulását, biztosan szükségünk lesz a jó baktériumok pótlására. Ezt étrendkiegészítők segítségével könnyedén megtehetjük. 
 • Érdemes tudatosítani magunkban, hogy bélflóránk állandó odafigyelést igényel. Ha egyszer “megjavítottuk”, akkor utána is minden nap törődnünk kell vele, hiszen ismét felborulhat az egyensúlya. 

Természetes támogatás a bélbaktériumoknak

A bélflóra állapotának helyreállításában nagy segítségünkre lehetnek a bélflóra-támogató étrendkiegészítők. Válasszunk olyan, amely egyszerre tartalmaz probiotikumot és prebiotikumot, hiszen ezek tudják leghatékonyabban segíteni a helyes egyensúly megteremtését. 

Ha gondban vagy, hogy milyen étrendkiegészítőt válassz, nézd meg, nekünk melyik vált be a legjobban!

Hozzászólások

0
  0
  Kosár tartalma
  A kosarad üresVissza a shopba
   Kupon beváltása