Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

8 életmódbeli szokás, amely tönkreteszi a belek egészségét

8 életmódbeli szokás, amely tönkreteszi a belek egészségét
Mindannyian tudjuk, hogy a bélrendszer egészsége elengedhetetlen mindennapi jólétünkhöz. A valóságban azonban gyakran várunk egy katasztrofális eseményre vagy a bélrendszer teljes meghibásodására, mielőtt bármit is tennénk ellene. Az igazság az, hogy azok a dolgok, amelyeket hosszú távon, folyamatosan csinálunk, károsabbak lehetnek, mintha csak egyszer vagy néhányszor csinálnád. Csak hogy tisztában legyünk… mind a pusztító, mind az egészségjavító tevékenységek általában a mi ellenőrzésünk alatt állnak.

Ha a mikrobiom optimális, a hasznos baktériumok sokféleségével, és a bélrendszer a csúcson működik, akkor jól néz ki és jól érzi magát!

Egyensúlyhiány akkor lép fel, amikor a mikrobiom túl sok káros baktériumot és nem elég barátságos baktériumot tartalmaz, ezt nevezik diszbiózisnak. Ez olyan krónikus és gyulladásos betegségekhez vezethető, mint az inzulinrezisztencia, súlygyarapodás, elhízás, gyulladásos bélbetegség és vastagbélrák. 

Ennélfogva feltétlenül elengedhetetlen, hogy a bélbaktériumok a lehető legbarátságosabbak és változatosabbak legyenek. A valóság azonban az, hogy bélflóránk naponta veszélybe kerül, anélkül, hogy észrevennéd. Elsősorban a mindennapi modern életmódunk és étkezési szokásaink miatt.

 

1. Nem eszel változatosan 

 

A különféle tápanyagokat tartalmazó, teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend elősegíti a különböző típusú baktériumok szaporodását, ami változatos bélflórát eredményez. Sajnos az elmúlt öt évtizedben a nyugati étrend sokféleségének nagy része eltűnt. Az „átlagos nyugati táplálékbevitelt” mindössze 12 növényből és öt állatfajból nyerjük. Ezzel szemben akik hetente több mint 30 különböző típusú növényi alapú ételt fogyasztottak, változatosabb bélmikrobiommal rendelkeznek. 

 

A változatos étrend hiánya a bélflóra sokféleségének elvesztését eredményezheti, ami számos káros egészségügyi hatáshoz vezethet. Ígéretes azonban, hogy az étrend megváltoztatása módosítja a bélflóra profilját, és ez már néhány nap múlva észrevehető. 

 

2. Prebiotikumok hiánya az étrendben

 

A prebiotikumok egyfajta rostok, amelyek emésztetlenül áthaladnak a szervezeten, és táplálják a jótékony baktériumokat a bélben. Ez biztosítja számukra azt az üzemanyagot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a jó baktériumok elvégezhessék egészségvédő tevékenységüket a szervezetben és virágozhassanak.

 

3. A rendszeres fizikai aktivitás hiánya

 

Mindenki elfoglalt, és a testmozgást gyakran az „én” idő luxusának tekintik. A fizikai aktivitás azonban számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a stressz-szint csökkentését és a krónikus betegségek kockázatát. Nem elhanyagolható tény, hogy megváltoztatja a bélbaktériumot, javítva a bél egészségét.

 

4. Túl sok alkoholfogyasztás

 

Az alkohol mérgező a bélrendszerre, még kis, következetes mennyiségben is. Az alkohol nemcsak dehidratál, hanem az emésztőrendszert is roncsolja. Ez az irritáció gátolja az élelmiszer megfelelő lebontását, ami fokozott gáztermelést és gyakran gyomorfájást okoz. 

 

Van némi jó hír is. Ha időnként elfogyaszt egy pohár vörösbort, az jót tesz a bélrendszernek. Ennek az az oka, hogy polifenolokat tartalmaz, amelyekről ismert, hogy növelik az értékes mikrobák mennyiségét a bélrendszerben. A kulcs azonban itt is a mértékletesség.

 

5. Dohányzás

 

Mindannyian tudjuk, hogy a dohányfüst több ezer vegyi anyagból áll, amelyek jelentős része rákot okoz. Kimutatták, hogy károsítja a test szinte minden szervét. Gyakran közrejátszik a gyakori gyulladásos bélbetegségekben és a Crohn-betegség fellángolásában is.  

 

6. Antibiotikumok használata

 

Az antibiotikumok alapvető gyógyszerek, amelyek életek millióit mentették meg. Ezt úgy teszik, hogy elpusztítják a baktériumokat, vagy megakadályozzák azok szaporodását, legyen szó jótékony és káros baktériumokról egyaránt. Nem tesznek különbséget, és már a rövid távú adagolás is megzavarja a bélflóra összetételét és változatosságát. Egy teljes kúra pedig hosszú távú változást eredményez a bélflórában. 

 

7. Kevés alvás

 

Köztudott, hogy a jó minőségű alvás elengedhetetlen az általános egészséghez. Nemcsak a napközbeni jó közérzetünkért felel, de számos krónikus gyulladásos betegség is kapcsolódik hozzá, mint például az elhízás és a szívbetegség.

 

8. Túl sok stressz

 

Modern életmódunk a magas stressz-szinttel párosulva káros hatással van a szervezetre. A legtöbben azonban még mindig nem alkalmazunk tudatos módszereket a csökkentésére. A fokozott stressz csökkenti a bélrendszerben szaporodó, egészséget elősegítő baktériumok számát. Ez elősegíti a krónikus gyulladást, amely aktiválja a vagus ideget (a bél-agy tengely közötti kommunikációs vonalat), és stressz tünetekhez vezet. Az egyszeri stresszhelyzetek nem károsak, felhalmozódva viszont már növelik a krónikus és gyulladásos betegségek kockázatát.

 

Add meg az esélyt!

 

Úgy gondolod nem nagy dolog egy kis változtatás, de mégsem teszel érte semmit, pedig a bélflórád egészsége igenis nagy dolog. 

Az az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, a teljes értékű étrend vagy a stressz-szint csökkentése nem csak alternatív megoldás legyen, hanem mindennapi rutin. Ez a legjobb módszer a bélrendszernek, hogy túlélje a modern életmódot. 

 

Mindazonáltal segíthetsz is a javasolt étrend kiegészítőkkel, hogy biztos legyél abban, minden támogatást megadsz a bélflórának.