Egészséges embereknél, akik soha nem fogyasztanak alkoholt zsírmáj alakul ki. Mégis hogyan? Mi áll ezen egészségügyi fordulat mögött áll?

Amikor azt hallod, hogy „zsírmáj”, akkor az alkoholra gondolsz. Ennek ez az oka, hogy a betegség egyik elsődleges formája a túlzott alkoholfogyasztáshoz kötődik, amelyet alkoholos zsírmáj betegségnek neveznek. De nem csak az ivás az egyetlen bűnös, ami a hátterében áll. A májban zsírlerakódás alakulhat ki anélkül, hogy egy csepp alkoholt is fogyasztanál. 


"A halál a belekben lakozik" - Paracelsus

"Életmentő információk a bélflóráról"

Betegségek - Problémák - Megoldások

Amit tudni kell a legkevésbé ismert "szervünk"-ről.

A 7 napos kurzus most INGYENESEN a Tiéd lehet!

Töltsd ki a következő űrlapot és kérd az egészséggel és a bélflóráddal kapcsolatos legfontosabb információkat!

arrow

Tudtad, hogy bizonyos baktériumok a bélrendszerben alkohol termelő képességgel rendelkeznek? Bár hihetetlennek tűnik, igaz. Különféle mikroorganizmusok élnek a bélrendszerünkben, és ezek közül némelyikük különleges képességgel rendelkezik, így képes a szénhidrátok fermentálására és alkohollá alakítására. E folyamat eredményeként emésztőrendszerünkben kis mennyiségű alkoholt termelődik.

Egyáltalán nem ritka jelenség, ugyanis az alkoholmentes zsírmáj-betegség a világ lakosságának körülbelül 25 százalékát érinti. Bár az olyan egészségügyi tényezők, mint az elhízás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, vagy a 2-es típusú cukorbetegséggel való együttélés, mind szerepet játszhatnak a kockázatában, van egy másik, kevésbé ismert szereplő: a bélrendszer. Az új kutatások azt mutatják, hogy a bélbaktériumok meglehetősen jelentős szerepet játszhatnak a kialakulásának esélyében.

A bél-máj tengely

A bél és a máj két fontos szerv, amelyek meglepő módon kapcsolódnak egymáshoz a bél-máj tengelyen keresztül. Kommunikációs csatornaként működik, és alapvető fontosságú általános egészségünk és jólétünk megőrzéséhez. A bél a mikroorganizmusok kiterjedt hálózatával bír, és szoros kölcsönhatásba lép a májjal, így működését jelentősen befolyásolja a bél mikrobiomja. Metabolit termelésével pedig hatással lehet az anyagcserére, a máj egészségére és a gyulladásra. Az epe segíti az emésztést és a zsírok felszívódását, ezért a máj hatással van a bélrendszerre az epetermelés szabályozásával. Ezenkívül a máj az, ami eltávolítja a salakanyagokat és a méreganyagokat a véráramból, és megakadályozza, hogy bejussanak az emésztőrendszerbe. Ez a bonyolult partnerség rávilágít májunk és bélrendszerünk egészsége közötti bonyolult kapcsolatra.

Mi a zsírmáj?

A zsírmáj betegség olyan rendellenesség, amely akkor fordul elő, amikor a máj túl sok zsírt halmoz fel. A máj létfontosságú szerv, amely segíti az emésztést és eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből. A máj rendszeres működését akadályozhatja, ha a májsejtekben túlzottan felhalmozódik a zsír. A máj hatékony működését befolyásolhatja a zsírmáj által okozott gyulladás és károsodás. 

Nem alkoholos zsírmáj betegség tünetei

Fáradtság

Fogyás vagy hízás

Kellemetlen hasi érzés vagy fájdalom

Hányinger

Megnagyobbodott máj

Sárgaság

Megnagyobbodott lép

Inzulinrezisztencia

Emelkedett koleszterinszint


Elkerülendő ételek zsírmáj esetén

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a dolgokkal, amelyek súlyosbíthatják a zsírmáj állapotát. A máj egészségének megőrzése érdekében bizonyos ételeket mértékkel vagy egyáltalán ne fogyassz. Csökkentsd a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását, különösen azokat, amelyekben magas az egészségtelen telített és transzzsír.

Ezek a káros zsírok leginkább a feldolgozott élelmiszerekben találhatók meg, beleértve a gyorsételeket, a sült ételeket és a csomagolt rágcsálnivalókat, ezért érdemes mindegyiket kerülni. A hozzáadott cukrok és cukros italok fogyasztásának csökkentése kötelező, mert ezek súlygyarapodást okozhatnak, és növelik a májkárosodás kockázatát. Az alkohol a májbetegség egyik fő okozója, ezért kulcsfontosságú, hogy nemet mondjunk az alkoholfogyasztásra.


Végső gondolatok

A bélbaktériumok rendellenességei szerepet játszhatnak a zsírmáj kialakulásában és előrehaladásában. A bélflóra egyensúly felborulása és a gyomor gyulladása a rossz egészség jele, és hatással lehet a máj működésére és anyagcseréjére. Az egészséges bélbaktériumok rostban gazdag élelmiszerekkel történő táplálásával  javíthatod a májműködést, nem mellékesen a már meglévő zsírmáj kezelésében is segíthetsz. 


Egyre inkább úgy tűnik, hogy az egészségügyi problémák jelentős részének az alfája és az omegája a bélflóra. Szerencsés helyzet, mert tudod, hogy hol kezdened. Miért várnál addig, hogy egyensúlyának felborulása komoly gondokhoz vezessen? 


A Kurkumin+Pro étrendkiegészítő segítségedre lehet. Napi szintű szedésével támogathatod bélrendszered, elkerülheted a gyulladás kialakulását. 


Ne várj tovább, nézd meg a terméket, és vedd meg még ma.