A fájdalom eredhet sérülésből, ismétlődő megerőltetésből vagy nyilvánvaló ok nélkül. Ez hónapokig vagy évekig eltarthat, és az életét is megnehezítheti. Ha fájdalmai vannak, kétségtelenül kezelést kell kérni, mert enyhülést kell találni és folytatnia kell életét. Kezdődik egy ördögi kör. Meglátogatja az orvost, elkezdi szedni a pirulákat, a fájdalom egy kicsit enyhül, de nem szűnik meg, majd kezdődik minden elölről. Van azonban egy olyan tényező, amelyet sokszor figyelmen kívül hagyunk… a bélrendszer egészsége. Hányszor érdeklődött kezelőorvosa a bélrendszere egészségéről és étrendjéről? Olvasson tovább, hogy megtudja, hogy milyen kapcsolat van a bélrendszer és a fájdalom között.

Mi a bélrendszer?

Bélrendszerünket emésztőrendszernek, gyomor-bélrendszernek is nevezik. A bélrendszer az emésztés folyamatát használja fel arra, hogy az elfogyasztott táplálékot az élethez és a boldoguláshoz szükséges tápanyagokká és energiává bontsa le. Emésztőrendszerünk minden szintjén – a szánktól a vastagbélig – az élelmiszer lebomlik és átalakul, hogy lélegezni, koncentrálni, izmot építeni, növekedni és túlélni tudjon. Igaz a mondás, hogy „az vagy, amit megeszel”: amit eszünk és iszunk, az általános egészségünk és jólétünk alapja lesz, és testünk minden egyes sejtjének szerkezetét, működését és integritását alkotja.

"A halál a belekben lakozik" - Paracelsus

"Életmentő információk a bélflóráról"

Betegségek - Problémák - Megoldások

Amit tudni kell a legkevésbé ismert "szervünk"-ről.

A 7 napos kurzus most INGYENESEN a Tiéd lehet!

Töltsd ki a következő űrlapot és kérd az egészséggel és a bélflóráddal kapcsolatos legfontosabb információkat!

arrow

A bél és a fájdalom kapcsolata

A belekben mikroorganizmusok (baktériumok) billiói élnek, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez és a tápanyagok véráramba történő felszívódásához, befolyásolják a testsúlyt, az anyagcserét és az immunrendszert. A bél-agy tengely az a kommunikációs rendszer, amelyben az emésztőrendszer jeleket küld az agyba, amely szabályozza a fájdalomérzetet. A bél-agy tengely mentén a kommunikáció kétirányú, vagyis az agy kommunikál a bélrendszerrel, és a bél is küld jeleket az agynak.

A fájdalmas gyomor-bélrendszeri problémákkal, például gyulladásos bélbetegséggel és irritábilis bélbetegséggel küzdő emberek bélbaktériumainak változásait már régóta ismerik. A bél mikrobiomja kiegyensúlyozatlanná válhat olyan dolgok miatt, mint a stressz, a túlsúly, a gyógyszerek és a rossz étrend. A bélnyálkahártya különösen érzékeny a feldolgozott élelmiszerekben, mesterséges édesítőszerekben és emulgeálószerekben gazdag étrendre. 

Ha a mikrobiom egyensúlya felborul, komoly problémák léphetnek fel, például nagyobb lehetőség nyílik a krónikus gyulladásos betegségekre. A mikrobiom zavara esetén a bélrendszer és az agy közötti kommunikáció megszakad, így bizonyos jelzőmolekulák közötti jel megszűnése miatt krónikus fájdalom alakulhat ki. 


Bár a fájdalom valódi biológiája még mindig nem teljesen ismert, de az igen, hogy a nociceptorok (a fájdalomérzékelésben részt vevő receptorok összefoglaló neve) kulcsfontosságúak a fájdalomérzetben. Jeleket küldenek az agynak és a gerincvelőnek, ha a test valamilyen módon megsérül. Olyan dolgokat alakítanak át idegimpulzusokká, mint a fizikai sérülés vagy gyulladás, amelyeket a gerincvelőbe, majd az agyba továbbítanak. Az agy olyan jeleket küld vissza, amelyek befolyásolják a fájdalom feldolgozását. A központi idegrendszer ugyanígy reagál a gyomor-bél traktusból érkező jelekre is, így a bél mikrobiomjának állapota kulcsszerepet játszik a krónikus fájdalomban.


A bél egészségével kapcsolatos fájdalmas állapotok

Fibromyalgia

Fibromyalgia olyan egészségügyi állapot, amelyben egy személy széles körben elterjedt mozgásszervi fájdalmat tapasztal. Úgy tűnik, hogy a fibromyalgia és a bélrendszer szorosan összefügg. 

Ízületi fájdalom és/vagy izomfájdalom

A bél egészsége és az ízületi fájdalmak szintén összefüggnek. Különböző tanulmányok kapcsolatot találtak a bél mikrobiomja és a fájdalom között, és most úgy tűnik, hogy a magas zsír-, cukor- és rostszegény étrend, valamint a testmozgás hiánya növeli az alacsony fokú gyulladások kialakulásának valószínűségét.