A bélflóra és a cöliákia: avagy a bélbaktériumok szerepe

A bélflóra és a cöliákia: avagy a bélbaktériumok szerepe

 

 

Az Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége minden évben május harmadik világnapján rendezi meg a lisztérzékenység világnapját, ami idén május 21-én lesz. Ennek apropójából szeretnénk felhívni a figyelmet a gluténérzékenységre és arra, hogy miképpen érdemes bélflóráját is épségben tudnia ahhoz, hogy a betegséget is kordában tudja tartani.

Sokáig az volt az elterjedt vélemény, hogy a cöliákiás beteg teljesen meggyógyul csak a gluténmentes diétának köszönhetően. Ma már azonban tudjuk, hogy nem, nem gyógyul meg, csupán a diétával kordában tartja a tüneteket, és ez nélkülözhetetlen a betegség kezeléséhez. Egyes kutatások azonban azt mutatják, hogy egyes a gluténmentes diétát tartó egyéneknek cöliákiára utaló tünetei ugyan nincsenek, ezzel szemben azonban kétszer annyi gyomor-bélrendszeri tünetet mutatnak. Ha a betegek szigorúan betartják a gluténmentes diétát, és a tünetek továbbra is fennállnak, akkor más oldalról kell a problémát megközelíteni.

"A halál a belekben lakozik" - Paracelsus

"Életmentő információk a bélflóráról"

Betegségek - Problémák - Megoldások

Amit tudni kell a legkevésbé ismert "szervünk"-ről.

A 7 napos kurzus most INGYENESEN a Tiéd lehet!

Töltsd ki a következő űrlapot és kérd az egészséggel és a bélflóráddal kapcsolatos legfontosabb információkat!

arrow

A cöliákia és a bélflóra

Egy kutatásban olyan gluténérzékeny betegeket vizsgáltak, akiknek állandó emésztőrendszeri tüneteik voltak, miközben szigorúan betartották a diétát. A folyamatosan fennálló tünetekkel küzdő betegeknél ugyanis különböző bélbaktériumokat találtak, amelyek kiegyensúlyozatlanok voltak ellenben a nem gluténmentes diétán lévő betegeknél. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a bélflóra egyensúlyának fenntartása létfontosságú mindenkinek, aki cöliákiában szenved. 

Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy a baktériumok befolyásolhatják a tüneteket. Ez magyarázatot adhat arra, hogy egyes cöliákiás betegek miért tapasztalnak gyakori fejfájást, míg másoknál ízületi fájdalmak jelentkeznek. A folyamatos tünetekkel küzdő emberek bélflórájának felépítése a kezeletlen cöliákiás betegekéhez hasonlított. A mikrobiom egészséges emberekben viszonylag stabil marad, de ha betegség vagy antibiotikum felborítja az egyensúlyt, az összetétele megváltozik. Elméletileg minél tovább tart az egyensúlyhiány, annál tovább tart az egyensúly visszaállítása is.


Hogyan tegyük olyan egészségessé a bélrendszerünket?


A sokféleség jó dolog, a bélrendszerre nézve is, ami így azt jelenti, hogy sok különböző típusú bélbaktérium található benne. Adunk néhány tippet, amit megtehet bélrendszere optimalizálása érdekében. 

  1. Diéta: A mediterrán diétáról kimutatták, hogy javítja a bélbaktériumok sokféleségét. Ugyanígy a fermentált élelmiszerek vagy a probiotikumok természetes formáinak biztosításával is pozitív irányba változtathatja a a bélbaktériumok összetételét.

  2. Testmozgás: A testmozgás is hozzájárul a bélbaktériumok sokféleségéhez, és ne feledje, hogy alapvetően jó dolog. Szánjon rá napi 30-45 percet. 

  3. Alvás:  A jó és pihentető alvás javítja a mikrobiom összetételét, míg ezzel szemben egyensúlyának felborulása rontja az alvás minőségét. 

  4. Stresszkezelés: A megváltozott bélflóra hozzájárul a szorongáshoz és a depresszióhoz, és ezzel egyidejűleg még magasabb fokozatra emeli a stressz-szintjét. Csökkentse a stresszt és a bélflórája is rendeződik!

  5. Súlykezelés: Az egészséges testsúly fenntartása hozzájárul az egészséges és ép bélflóra kialakulásához.

  6. Probiotikumok és prebiotikumok: Ezekkel célzottan befolyásolható a bél mikrobiomjának összetétele. 


Mit jelent mindez az autoimmun betegségekben szenvedők számára – beleértve a cöliákiát?


Az a jó hír a cöliákiában vagy bármilyen autoimmun betegségben szenvedők számára, hogy a bélflóra egyensúlyának fenntartásával és optimalizálásával, plusz a gluténmentes diéta betartásával (ha cöliákiás betegségben szenved), a tünetek csökkenhetnek vagy enyhülhetnek. Az egyensúly célzott helyreállításával az optimális egészség lehetősége jelentősen javul. Mivel összefüggés mutatható ki a bakteriális egyensúlyhiány és az autoimmun betegségek között is, a mikrobiom kiegyensúlyozása és optimalizálása más betegségek kockázatát is csökkentheti, mint például a pajzsmirigy megbetegedését. 

A következő lépés

A lehetőség adott, csak élni kell vele, hogy bélflórája egészséges és ép legyen, hogy könnyedén fel tudja venni a harcot a betegségekkel szemben. Olvassa el, hogy mit ajánlunk az Ön számára, hogy napi 1 kapszulával mindezt könnyedén meg tudja oldani. 

Olvassa el a részleteket, és rendelje meg mielőbb, hogy bélflórája ne szenvedjen hiányt semmiből. 

Bejegyzés megosztása

octoshop-logo