Az elmúlt évtizedben megszaporodtak a bélflóra immunrendszerünkre, anyagcserénkre és idegrendszerünkre gyarolt hatását alámatsztó kutatások. Ezek azok az ismeretek, amelyeket cikkünkben a menopauza vonatkozásban is bemutatunk. Olvass tovább akár érint, akár csak a jövőre nézve szeretnél többet tudni a témában.

Kezdjük az ösztrogénnel, ami a barátunk, mert egyik fő hatása a szervezetünkben, hogy támogatja az emésztést. A normál havi ciklusban az ösztrogén fel-le cikázik, és ez azt jelenti, hogy a magasabb ösztrogénszint elősegíti a bél-enzimek hatékonyabb működését. Tehát a menopauzán átmenő nők esetében a 40-es éveik közepétől az ösztrogénszint csökkenése hatással van bélrendszerük egészségére. Ez szivárgó bélrendszert és a bélbaktériumok egyensúlyának felborulását eredményezheti. Mindez azt jelenti, hogy ha csökkenteni szeretnéd a menopauza alatti tüneteket, és kordában szeretnéd tartani a testsúlyod, akkor az első és legfontosabb lépés a bélrendszer egészségének rendezése.

"A halál a belekben lakozik" - Paracelsus

"Életmentő információk a bélflóráról"

Betegségek - Problémák - Megoldások

Amit tudni kell a legkevésbé ismert "szervünk"-ről.

A 7 napos kurzus most INGYENESEN a Tiéd lehet!

Töltsd ki a következő űrlapot és kérd az egészséggel és a bélflóráddal kapcsolatos legfontosabb információkat!

arrow

Következő pont, és egy másik fontos felismerés a változó bélrendszerünk, és a vastagbélünkben élő bizonyos típusú mikrobák közötti kapcsolat, valamint az, hogy ezek hogyan befolyásolják az egészségi problémákat az életkor előrehaladtával. Természetellenes eltolódás jelentkezik a bélflóra összetételében, az úgynevezett diszbiózis, ami számos egészségügyi zavarhoz vezethet. Annak ismerete, hogy ezen rendellenességek a hőmérséklet-szabályozási problémákkal kapcsolatos, fontos a menopauza felé vezető és azon átmenő nők számára.

Érint a menopauza? Milyen most a bélrendszered?


Lehet, hogy az agyad is állandóan ködös, és nehezen tudsz koncentrálni? Talán szomorúnak és depressziósnak érzed magad? Lehet, hogy a hőhullámok már az őrületbe kergetnek?


Ha mindez ismerősen hangzik, akkor íme 3 stratégia, amelyek segítségével elkezdheted természetes módon rendezni bélrendszered, hogy jobban érezd magad. 


1. A menopauza hormonális változásai a bélmozgást (úgynevezett perisztaltikát) lelassítják. Ennek megértése azt jelenti, hogy az étkezés mennyiségét és gyakoriságát meg kell változtatni. Az adagok ellenőrzése fontos csakúgy, mint az, hogy éjszaka hagyj időt a már a bélben lévő táplálék megemésztésére.


2. Lehetőleg ne melegedj túl, és ne legyél extrém hidegben. Ismeretes, hogy a környezeti hőmérséklet és az ebből fakadó stressz módosítja a bél mikrobiomját. Ennek megfelelően csökkentenie kell az edzés intenzitását extrém meleg vagy hideg környezetben. Ez a menopauza során kettős veszélyt jelent a bélrendszer egészségére nézve. 


3. Változtass az étrendeden, korlátozd a zsírok fogyasztását és növeld a C-vitamin bevitelt. A zsír típusa is számít csakúgy, mint az élelmiszerek, amelyek jó baktériumokkal látják el a bélflórát. A prebiotikus élelmiszerek élelmi rostokban gazdagok. Tehát gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket fogyassz. A szervezet nem tudja megemészteni ezeket a rostokat, ezért a bélrendszerbe jutnak, ahol táplálják a buritát nevezetű jó baktériumokat. Ez egy elsődleges tápanyag, amelyet fiziológiailag az élelmi rostok fermentációja állít elő, és ezért funkcionális szerepet játszik a bélsejtek épségének és működésének megőrzésében. 


Sajnálatos tény, de a változókort egyik nő sem tudja elkerülni. Az azonban okot a reményre, hogy bizonyos életmódbeli változtatások előtérbe helyezésével könnyebbé és elviselhetőbbé tehetjük a menopauza okozta kényelmetlenségeket. 


Célzottan hölgyek számára készült táplálékkiegészítők segítséget jelenthetnek az egészség és a bélflóra egyensúlyának megtartásában.  Nézz szét termékeink között és találd meg a számodra legmegfelelőbbet.