A székrekedés igen gyakori bélprobléma, és a jelentések szerint a világ népességének akár 25%-a is szenved tőle. A tüneteket élete során mindenki megtapasztalta már a kisgyerektől az idősekig.A székrekedés érzése nem csak fizikailag kényelmetlen, de nagymértékben csökkentheti a szenvedő életminőségét és pszichológiai jólétét.

Mi a székrekedés?

A székrekedés kifejezés a bélmozgásban bekövetkezett változásra és rendszerességre utal, ami lehet hirtelen, akut vagy hosszú távú, krónikus. 

A székrekedésnek két típusa van: elsődleges és másodlagos. A másodlagos székrekedés hátterében olyan tényezők állnak, mint a gyógyszeres kezelés, neurológiai betegség vagy fizikai bélrendszeri rendellenességek. Az elsődleges székrekedés magában foglalja a funkcionális székrekedést, a székrekedés leggyakoribb típusát, amely akkor is előfordul, ha nincs alapbetegség.


"A halál a belekben lakozik" - Paracelsus

"Életmentő információk a bélflóráról"

Betegségek - Problémák - Megoldások

Amit tudni kell a legkevésbé ismert "szervünk"-ről.

A 7 napos kurzus most INGYENESEN a Tiéd lehet!

Töltsd ki a következő űrlapot és kérd az egészséggel és a bélflóráddal kapcsolatos legfontosabb információkat!

arrow

Főszereplő: a bélflóra 

A bélben lévő baktériumok, a bél mikrobiomja, számos döntő szerepet játszanak az emésztőrendszer egészségében. A bélbaktériumok laktátnak és rövid szénláncú zsírsavaknak nevezett anyagokat termelnek, amelyek megváltoztatják a bél pH értékét. Ez növelheti a perisztaltikát (hullámszerű izomösszehúzódások, amelyek a táplálékot a belekben mozgatják), csökkentheti az áthaladási időt és javíthatja a széklet gyakoriságát. Ha a bélmozgás túl lassú, székrekedés alakul ki. A rossz baktériumok szó szerint toxinokat választanak ki a bélbe, lassítva a bélmozgást.

Ezzel szemben a kiegyensúlyozott bélflóra csökkentheti a metántermelést, megváltoztathatja a bélműködést, javíthatja a széklet állagát és gyakoriságát, és segíthet a székrekedés tüneteinek csökkentésében, beleértve a puffadást, a hasi kényelmetlenséget és a fájdalmat. 


Mit lehet tenni?


Számos tényező befolyásolja az emésztést és a salakanyagok eltávolítását a szervezetből. Olyanok, mint az étrend, az ételintolerancia, a stressz, a hormonok, az életmód, az érzelmi hajlam, a szorongás, a vegyszerek, a baktériumok, a gyógyszerek és az alvás minősége mind hatással vannak egészségi állapotra és szervezet működésére. 


Fogyassz probiotikumot

A probiotikumok elengedhetetlenek a bélrendszer egészséges és megfelelő működéséhez. A probiotikumok táplálékforrásai közé tartoznak az erjesztett élelmiszerek, például a miso, a kefir, a savanyú káposzta, a kimchi és a joghurt. A friss zöldségek és gyümölcsök, így a például a leveles zöldek, az articsóka, a sárgarépa, a cékla, a bogyók, az édesburgonya, a pitypang zöldje, a spárga, a fokhagyma, a póréhagyma, a banán és a kivi, a természet egyik legnagyobb prebiotikum, ezért fontos, hogy lehetőség szerint minden nap és minden étkezéskor fogyasszuk őket.


Mi történik ha fogyasztod? Amikor jó baktériumok prebiotikus rostokat fogyasztanak, hasznos rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, például butirátot, amely gátolja a betegséget okozó kórokozók növekedését és megőrzi bélnyálkahártyánk egészségét. 


Félre a stresszel 

A krónikus stressz megváltoztathatja a hormon- és neurotranszmitter-termelést, ami közvetlen hatással van az izomfeszültségre, a gyulladásra, az enzimtermelésre és az általános emésztőrendszer működésére. Amikor stresszes vagy, nagyobb valószínűséggel eszed és rágod az ételt sietve, amitől úgy érzed, hogy felpuffadsz.

Szánj több időt arra, hogy jól megrágod az ételt, hogy ezzel csökkentsd a puffadást és a hiányos emésztést. Ha mindig feszült vagy, keress olyan módszereket, amelyekkel csökkenthető a stressz. Próbáld ki a meditációt és aludj eleget, hogy nyugodt maradj. 


Nem iszol eleget 

A székrekedés összefügg a vastagbél kiszáradásával, ezért elengedhetetlen, hogy naponta legalább 2-3 liter (8-12 pohár) vizet fogyassz. A víz táplálja az emésztőrendszert, támogatja a tápanyagok felszívódását, valamint segít eltávolítani a salakanyagokat és a méreganyagokat.


Rost, rost és harmadszor is rost

A rostok természetesen megtalálhatók a növényi élelmiszerekben, nélkülözhetetlenek az egészséges emésztéshez és a megfelelő bélműködéshez.  Egyél friss és természetes ételeket a maximális táplálkozás érdekében. Győződj meg arról, hogy az étkezéseid többsége zöldségekből és leveles salátákból áll, ily módon természetesen elegendő rostot viszel be az egészséges bélmozgás támogatásához.  


Bár mindannyian mások vagyunk, mindenkinek eltérő lehet a taktikája a székrekedés leküzdésére, egy biztos pont van, ez pedig az ép bélflóra. Ehhez mindennapos táplálásra és ápolásra van szükség. Figyelj a mindennapos egészséges táplálkozásra, de kattints, és nézd meg, hogy mivel tudod építeni a bélflórát.