Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Étel utáni sóvárgás, és ami mögötte van

Étel utáni sóvárgás, és ami mögötte van
Kielégíthetetlen sóvárgás… mindannyiunknak volt már ilyen. Cukor, csokoládé, kenyér… Miért sújtanak le a semmiből ezek az érzések? Miért olyan nehéz leküzdeni a vágyat? Hosszú időn keresztül elhitették velünk, hogy ételválasztásunkat tudatosan hozzuk meg. Mi van, ha mindez nem igaz? Mi van akkor, ha az egészséges bélflóra lehet a kulcsa annak, hogy tudatosan válasszunk ételt? A tudomány kezdi feltárni azokat a bizonyítékokat, amelyek azt mutatják, hogy a bélben lakozó mikróbák döntő szerepet játszanak agyunk befolyásolásában, valamint abban, hogy mit és mikor kíván az ételeinkkel kapcsolatban.

Most már nem csak az a kérdés, hogy hogyan befolyásolja az étrended a bélflórát, hanem az, hogy a mikrobiom hogyan befolyásolja az étrendedet. 

Tanulmányok és kutatások véget nem érő sora  azt sugallja, hogy a bélflóra nemcsak az étvágyat szabályozza, hanem befolyásolja az ételválasztást is. Ez a módja annak, hogy biztosítsák saját szükségleteik kielégítését.

 

Hogyan működik a sóvárgás?

Lehet, hogy eddig a sóvárgást csak a gyenge akaraterő jelének tekintetted, de az étkezési szokásaid szorosan összefüggnek az agyaddal, különösen a mentális állapotoddal. Ennek oka a bél és az agy között meglévő kétirányú kommunikációnak köszönhető. Ezt nevezik bél-agy tengelynek.

Ez a kapcsolat azzal kezdődik, hogy mit eszünk. Régóta ismert, hogy amit eszünk, az megváltoztathatja a bélflóra egyensúlyát az emésztőrendszerünkben. Amit elfogyasztunk, az megnövelheti a baktériumok bizonyos típusait, míg mások számát csökkentheti. 

 

Ahogy ezek a baktérium populációk megváltoznak, különböző vegyi anyagokat választanak ki a szervezetünkbe, vagy aktiválnak bizonyos géneket a mikrobákban, hogy parancsokat küldjenek a test többi részébe, beleértve az agyat is. Itt veszik át az irányítást a hangulatunk felett. 

 

Honnan jön a vágy?

A baktériumok két domináns módon küldenek üzeneteket az agynak, hogy szabályozzák hangulatunkat és azt, hogy mit eszünk.

A mikrobák méreganyagokat termelhetnek, amitől igen rosszul érezzük magunkat, ha nem adjuk meg nekik azt, amit akarnak. Ezek a méreganyagok nemcsak rossz közérzetet keltenek, hanem üzeneteket is küldenek az agynak, hogy azt gondoljuk, szükségünk van erre az élelmiszerre a túléléshez.

A másik út, hogy a mikrobák növelhetik vágyunkat a nekik tetsző élelmiszerek iránt azáltal, hogy megváltoztatják ízlelőbimbóinkat, és olyan neurotranszmittereket termelnek, mint a dopamin és a szerotonin, így az ételek fogyasztásakor boldoggá tesznek bennünket (ez vonatkozik a jótékony és káros baktériumokra is).

 

6 tipp a sóvárgás szabályozására

A bélflóra jelentősen befolyásolja, hogy mit eszel, de ne ess kétségbe, ha úgy érzed, bélrendszerednek saját akarata van.

 

Ne hódolj be

Annak ellenére, hogy tudod, hogy a baktériumok erősen befolyásolják a vágyaidat, ez nem ürügy arra, hogy behódolj nekik. Ha tudod, hogy mennyire befolyásolják vágyaidat, könnyebben le is tudod küzdeni azokat.

 

Sokféleség

A változatos és egészséges mikrobiom sokfélesége megakadályozza, hogy a káros baktériumok zaklassák vagy uralkodjanak a jótékony baktériumokon. Hogyan tudod elérni? Növeld a teljes értékű élelmiszerek számát az étrendben. A sóvárgás jelentősen csökken, miután néhány hónapon keresztül tápanyagdús étrenden élsz. 

Prebiotikumok

Mint tudjuk, a prebiotikumok táplálják a hasznos baktériumokat. Kimutatták, hogy előidézik a jólakottság érzéséért felelős hormonokat, és növelik a hasznos baktériumok populációját.

 

Helyettesítés

Ez nagyon nehéz, különösen akkor, ha sóvárgás gyötör, de meg lehet csinálni. Ha édességre vágysz, egyél helyette gyümölcsöt. Hidd el, hogy ha egészségesebb bélflórát alakítasz ki, a sóvárgás intenzitása és rendszeressége csökkenni fog.

 

Testmozgás

Az enyhe vagy mérsékelt testmozgás elegendő a jótékony baktériumok összetételének növeléséhez a bélben.

Fermentált élelmiszerek

A sóvárgás könnyen csökkenthető, ha probiotikumokkal növeljük a bélflóra sokszínűségét. Hogyan csináljuk? Egyszerűen tegyél egy kis kimchit a salátára vagy savanyú káposztát, vagy turbózd fel a turmixodat egy csésze natúr joghurttal. 

 

Lehetőséged van szabályozni a vágyaidat, ha optimalizálod bérendszered egészségét. Naponta tápláld a jótékony baktériumokat teljes értékű és változatos ételekkel, valamint rendszeres testmozgással. Válassz táplálékkiegészítő termékeink közül, melyek tartalmazzák az optimális mennyiségű pre-és probiotikumokat, így nem csak kontrollálhatod a sóvárgást, de állandó ideális környezetet teremtesz a bélflórád számára.