Kutatjuk a fiatalság forrását, mindent megteszünk azért, hogy ne öregedjünk, miközben a megoldás bennünk rejlik, szó szerint. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a bél mikrobái nemcsak a szervezet működésének minden aspektusában vesznek részt, hanem az egészséges öregedésben is. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan tudja a bélflóra helyreállítani az életkor előrerahaldtával összefüggő immun- és kognitív károsodásokat.

Az emberi mikrobiom meghatározása szerint az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok és vírusok gyűjteménye, amiről már egyértelműen tudjuk, hogy kulcsfontosságú az emberi egészség szempontjából. Kutatások most már azt is kimutatták,  hogy döntő szerepet játszik az öregedési folyamatban is. 


Az, hogy tested hány éves, ugyanolyan fontos, mint az életben töltött évek száma. Bár semmit sem tehetsz az idő múlásának megállítására, jó ötlet a tested életkorára összpontosítani, mind a fizikai, mind a szellemi funkciók szerint. Bár az éveid száma nem módosítható, könnyen lehet, hogy a biológiai életkorod eltér a születésnapi tortán lévő gyertyák számától. Az egészséges öregedés lehetséges, és a bélflóra gondozása jó kiindulópont lehet. 


"A halál a belekben lakozik" - Paracelsus

"Életmentő információk a bélflóráról"

Betegségek - Problémák - Megoldások

Amit tudni kell a legkevésbé ismert "szervünk"-ről.

A 7 napos kurzus most INGYENESEN a Tiéd lehet!

Töltsd ki a következő űrlapot és kérd az egészséggel és a bélflóráddal kapcsolatos legfontosabb információkat!

arrow

A bél mikrobiomja az életkor előrehaladtával változik


A szilárd élelmiszerek korai életkorban történő bevezetése után a bélflóra egyre változatosabb. Idősebb felnőttkorban azonban – körülbelül 60-65 éves kor után – a bél diverzitása általában csökkenni kezd, miközben a korábban nem domináns baktériumok (pl. potenciálisan gyulladást előidéző baktériumcsoportok) feldúsulnak, és csökken a hasznos baktériumok száma. Nem véletlenül tárta fel egy kutatás, hogy  táplálkozás erősen befolyásolja a mikrobiom változásait az időseknél.

 

A bél kritikus az egészséges öregedés szempontjából


A várható élettartam a világ számos régiójában nőtt az elmúlt néhány évtizedben. Összességében tovább élünk, mint szüleink és nagyszüleink generációja, de a hosszabb élettel együtt növekszik a krónikus betegségek kockázata.


A bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy egyébként is, de az öregedés előrehaladtával főleg oda kell figyelni a bél mikrobiomjára. A belek állapota elengedhetetlen az egészséges öregedéshez, melyek összetétele az évek múlásával változik. De itt a jó hír, ugyanis lehet alakítani étrendünkkel és életmódunkkal. 


Tippek a bélrendszer egészségéért és az öregedésért


Az elfogyasztott étel formálja a bélrendszerben élő mikrobák képét, és az étrend megváltoztatása ezt jelentősen és gyorsan befolyásolja. A mikrobák szeretik a rostot, amit alapvetően nem tudunk megemészteni, de számukra egyfajta szénhidrát, és a legfontosabb táplálékként szolgál. 


Rostforrások közé tartoznak:


gyümölcsök, például alma, narancs, málna, áfonya, eper, őszibarack,

zöldségek, mint a kelbimbó, spenót, kelkáposzta, avokádó, brokkoli, cukkini, karfiol és kaliforniai paprika,

teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és magvak, valamint hüvelyesek.


Növények, polifenolok és fermentált élelmiszerek


Az életkor előrehaladtával egyre nehezebb beépíteni a rostot az étrendbe. A fogászati problémák, a nyál csökkenése, az étkezési preferenciák változása mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a rosttal való küzdelemhez, és részben magyarázatot adhatnak a bél mikrobiomjában tapasztalt változásokra. 


Ez egy ördögi kör, de megtörhetjük, ha hangsúlyt fektetünk arra, hogy a rostban gazdag növényi ételeket olyan módon vigyük be étrendünkbe, hogy az még ízletesebb legyen, például turmixban, zabpehelyben, esetleg leves vagy pörkölt részeként. 


Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek polifenol nevű antioxidánst is tartalmaznak, csakúgy, mint a tea, a kávé, a vörösbor és az étcsokoládé.

A rostban és polifenolban gazdag ételek mellett fermentált élelmiszer fogyasztása is ajánlott, amelyek tele vannak probiotikus, vagy „barátságos” baktériumokkal.


Ilyenek például: 

cukrozatlan élő joghurt,

érlelt sajtok, mint a cheddar, parmezán és svájci sajtok,

savanyú káposzta,

kimcsi,

kefir,

kombucha.


A legfontosabb, hogy naponta fogyassz fermentált élelmiszert ahelyett, hogy időközönként ennél sokat. 


Egyéb módszerek a bélflóra támogatására az életkor előrehaladtával


Az elfogyasztott étel közvetlen hatással van a bél mikrobiómjára, de vannak más befolyásoló tényezők is. A testmozgás jót tesz az egészségnek, de a bélbaktériumai is nagy rajongói a fizikai aktivitásnak. Még az alacsony intenzitású edzés is változást hozhat, legyen az séta, kertészkedés, tánc vagy edzés az edzőteremben.


Az alvás egy másik fontos tényező a bélrendszer egészségében. A rossz alvás negatívan befolyásolhatja a bélflórát, ami viszont megnehezítheti a jó minőségű alvást. Legyen fontos az alvás, hogy megtörd ezt az ördögi kört, és összpontosíts olyan bélbarát ételekre, amik nem tartanak ébren egész éjszaka.  


Útravaló


Tudjuk jól, hogy az egészséges bélflóra mennyire fontos, hogy átvészeljük a betegségeket, hogy egyáltalán megállítsuk a gyulladásokat. Ezek mindegyike tesz minket egészségessé, így összességében már sokat teszünk azért, hogy tovább éljünk. 


Bélflórád és tested meg fogja hálálni, ha napi szinten probiotikummal teli étrendkiegészítővel kényezteted. Válogass termékeink közül, és kezdj el foglalkozni az egészségeddel még ma. Ne a bélflórádon múljon!