Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

11 dolog, amitől nagy lesz a hasad

11 dolog, amitől nagy lesz a hasad

Az a fránya hasi zsír, a nagy has, és minden, amitől ezen a fertájon nem szeretünk. Különböző tényezők, például az ülő életmód, a hormonok és az elfogyasztott ételek növelhetik a hasi zsírszövetet. Ezen kívül itt van még az, hogy túl sok cukrot fogyasztasz, ellenben nem elég rostot és fehérjét. 

 

A felesleges hasi zsír, vagy az ettől való megszabadulás sokunk célja. Míg a mérsékelt testsúly és testzsír százalék megőrzése fontos a jó egészséghez, a tárolt hasi zsír negatívan befolyásolhatja egészséget. Most megmutatjuk, hogy miket lehet hibáztatni, és miket kell elhagyni, ha a zsírpárnáktól szeretnél megszabadulni. 

1. Cukros ételek és italok

Gyakori élelmiszerekben található, ami a mindennapos étrendünkben előfordul, ilyenek péksütemények, muffinok, ízesített joghurtok, gabonapelyhek, fehérjeszeletek, előre csomagolt élelmiszerek és cukrozott italok.Például két 480 ml-es üdítő 384 kalóriát és 104 gramm cukrot tartalmaz. Ez különösen, ha sok más magas cukortartalmú étel és ital mellett fogyasztják, túlzott kalóriabevitelhez vezethet, és végső soron túl sok zsigeri zsírhoz. 

Bár minden étel és ital mértékkel fogyasztható, a legjobb, ha a cukorral édesített ételeket és italokat különleges alkalmakra korlátozzuk. Ehelyett inkább a vizet, a cukrozatlan kávét/teát és a teljes, minimálisan feldolgozott élelmiszereket válaszd gyakrabban.

2. Alkohol

Jó tudni, hogy az alkoholnak az egészségre nézve káros hatásai lehetnek. Legfeljebb napi egy italt javasol a nőknek és két pohár naponta a férfiaknak, vagy a legjobb, ha teljes egészében kerülöd az alkoholt. Atúlzott alkoholfogyasztás nagyobb zsigeri zsírfelhalmozódással és magasabb testtömeg-indexszel jár. 

3. Transzzsírok

Tény, hogy transzzsírok a legegészségtelenebb zsírok közé tartoznak. Ezeket a zsírokat gyakran használják pékárukban és csomagolt élelmiszerekben. Kimutatták, hogy a mesterséges transzzsírok gyulladást okoznak, ami inzulinrezisztenciához, szívbetegségekhez és bizonyos típusú rák kialakuláshoz vezethet. Javasolt a mesterséges transzzsírok szigorú korlátozását vagy teljes elkerülését. 

4. Ülő életmód és fizikai inaktivitás

Az ülő életmód az egyik legnagyobb kockázati tényező. Mi lehet? Nem kell egész nap irodában ülő az ülő életmódhoz, elég pl. TV-nézés, hosszú ingázás, videojátékozás. 

A korlátozott aktivitás testre gyakorolt ​​negatív hatásának további hangsúlyozása érdekében a fizikai inaktivitást és az ülő életmódot egyaránt összefüggésbe hozták mind a zsigeri, mind a bőr alatti hasi zsírszint közvetlen növekedésével.

5. Fehérjeszegény diéta

A magas proteintartalmú diéták elősegíthetik a fogyást és megakadályozhatják a súlygyarapodást azáltal, hogy növelik a teltségérzetet, mivel a fehérje emésztése tovább tart, mint más makrotápanyagoké. A fehérje támogatja az izomjavulást és az izomnövekedést is, ami hozzájárul a magasabb anyagcseréhez és több nyugalomban elégetett kalóriához 

6. Menopauza

A menopauza ellenség, ha a hasi zsír gyarapodásáról van szó. A pubertás korban az ösztrogén hormon jelzi a szervezetnek, hogy kezdje el zsírt raktározni a csípőn és a combon, felkészülve a potenciális terhességre. Ez a bőr alatti zsír nem káros egészségügyi szempontból, de a menopauza alatt már nehéz megszabadulni tőle.  

7. Rossz bélbaktériumok

Vannak olyan kutatások is, amelyek arra utalnak, hogy a bélbaktériumok egészségtelen egyensúlya elősegítheti a súlygyarapodást, beleértve a hasi zsírt is. A megváltozott baktériumok sokfélesége változásokhoz vezethet az energia- és tápanyag-anyagcserében, serkentheti a gyulladást és megváltoztathatja a hormonszabályozást, ami súlygyarapodáshoz vezethet. 

Ezenkívül általában a rostszegény, magas cukor- és telített zsírtartalmú étrend összefüggésbe hozható az egészségtelen bélbaktériumokkal, míg a gyümölcsökben és zöldségekben, valamint a teljes, minimálisan feldolgozott élelmiszerekben gazdag, rostban gazdag étrend egészséges bélrendszert hoz létre.

8. Stressz és kortizol

A kortizol a túléléshez nélkülözhetetlen hormon. A mellékvesék termelik, és „stresszhormonnak” is nevezik, mert segít a szervezetnek reagálni egy fizikai vagy pszichológiai fenyegetésre vagy stresszorra. Sajnos a krónikus stressz a zsigeri zsír felhalmozódásához vezethet, és megnehezítheti annak elvesztését, mivel növelheti a kortizol túlzott termelését. 

Úgy tűnik, hogy a stressz és a súlygyarapodás közötti kapcsolat fordítva is működik, mivel a hasi zsírtöbblet önmagában is növelheti a kortizolszintet, ami a krónikus stressz negatív ciklusát indítja el a szervezetben. 

9. Rostszegény étrend

A rost hihetetlenül fontos az optimális egészség és a testsúly szabályozása szempontjából. Néhány típusú rost segíthet a jóllakottságban, stabilizálja az éhséghormonokat és kezeli az éhséget. Az alacsony rost- és magas finomított gabonatartalmú étrend növelheti a súlygyarapodás és a hasi zsírszint növekedésének kockázatát.

10. Genetika

Az a fránya ámde csodálatos gének, amik jelentős szerepet játszanak az elhízás kialakulásának kockázatában. Úgy tűnik, hogy a hasi zsírraktározási tendenciát, test más részeivel szemben részben a genetika befolyásolja. 

11. Kevés alvás

Az elegendő alvás döntő fontosságú az egészség szempontjából. Az alváshiányból eredő súlygyarapodásnak számos lehetséges oka lehet, ideértve az energiahiányt kompenzáló megnövekedett táplálékfelvételt, az éhséghormonok változását, a gyulladást és a fáradtság miatti fizikai aktivitás hiányát. 

Mit tehetsz még? Nézd meg termékeinket és válassz teljeskörű biztonságot. Legalább a bélflórádat rendben tartod, hogy a nagy has, és még egyéb, problémát illetően, biztosítod magad az épségéről.