Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Az autoimmunitás és a bél egészségének kapcsolata

Az autoimmunitás és a bél egészségének kapcsolata
Az életmód és más környezeti tényezők javíthatják vagy éppen veszélyeztethetik a bélrendszer egészségét, elősegítve az autoimmun betegségek megelőzését vagy éppen növelését. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az autoimmunitást, a bélrendszer egészsége közötti kapcsolatot, és azt, hogy mit tehetsz a gyulladás csökkentése és az egészséges, változatos bélflóra előmozdítása érdekében.

Mi az autoimmunitás?

Az autoimmunitás az, amikor az immunrendszer tévedésből megtámadja a szervezet saját sejtjeit. Általában az immunrendszerünk megvéd minket a kórokozóktól, például baktériumoktól és vírusoktól, ellenanyagokat és fehérvérsejteket küld, hogy megtámadják őket. Ha azonban immunrendszerünk elveszíti azon képességét, hogy különbséget tudjon tenni az idegen sejtek és a saját egészséges sejtjeink között, az eredmény autoimmun betegség. 

 

 

Az autoimmunitásra való hajlamunkat genetikai és környezeti tényezők is szabályozzák. Ennek oka a hasonló genetikai háttérrel rendelkező családok, amelyek hajlamosíthatják a család tagjait a megbetegedésre. Fontos azonban megjegyezni, hogy az autoimmun betegségek nem örökletesek. 

 

Mi köze a bél egészségének az autoimmunitáshoz?

 

A bél segít szabályozni az immunrendszert, kiküszöböli a behatoló kórokozókat, miközben felismeri, hogy a testünk által termelt sejtek nem jelentenek veszélyt. A bélben található a szervezetünkben lévő immunsejtek körülbelül 70-80%-a, és a bél mikrobaközösség összetételének bármilyen változása immunrendszeri szabályozási zavarokhoz vezethet. Ez végül autoimmun betegségek kialakulásához vezethet, amelyek azonban sok esetben a bélrendszer egészségének javításával kezelhetők. 

 

Miért ilyen fontos a bél állapota?

 

A bél számos fontos funkciót lát el, például:

  • az élelmiszerek megemésztése, hogy tápanyagokat állítson elő és szállítson sejtjeinkbe,

  • enzimek, vitaminok és aminosavak lebontása,

  • az esetleges rákkeltő anyagok méregtelenítése,

  • serkenti a sejtmegújulást a bélnyálkahártyában,

  • az immunrendszer aktiválása és támogatása.

 

A bélrendszer hatással van agyunk egészségére is. Az egészséges bélrendszer idegeken és hormonokon keresztül kommunikál az aggyal, segítve általános jólétünket. Ezt a kétirányú kapcsolat, ami a bél és az agy között van, „bél-agy tengelynek” neveznek. A bél olyan neurotranszmittereket is termel, amelyek befolyásolják az idegrendszer fejlődését, a viselkedést és a hangulatot. 

 

Élelmiszer-érzékenység

Élelmiszerérzékenység immunreakciót okozhat, amelyek kellemetlenek lehetnek, de nem életveszélyesek. Ez a fajta élelmiszerre adott reakció idővel megoldódhat, ahogy a bél mikrobiom összetétele fejlődik.

Az ételérzékenység tünetei a következők:

  • ízületi fájdalom

  • gyomorfájdalom

  • fáradtság

  • kiütések

  • agyköd

 

Ételintolerancia

Az ételintolerancia az, amikor az emésztőrendszer nem képes megemészteni vagy lebontani az ételt. Jellemzően az elfogyasztott étel mennyiségével függ össze. Egyesek el tudják kerülni az emésztési reakciókat, ha kis mennyiségű problémás ételt fogyasztanak, de nagyobb mennyiség fogyasztása után már tapasztalhatják az ételintolerancia tüneteit.

 

Az ételintolerancia tünetei a következők:

  • hányinger

  • gyomorfájdalom

  • gáz, görcsök vagy puffadás

  • hasmenés

  • hányás

  • gyomorégés

  • fejfájás

  • ingerlékenység vagy idegesség

 

Ételallergia

Az ételallergia nem megfelelő immunválasz olyasmire, amit a legtöbb ember gond nélkül eszik. Az immunválasz kellemetlen lehet, és bizonyos esetekben súlyos vagy akár életveszélyes is lehet.

 

Az ételallergia tünetei a következők:

  • kiütések vagy csalánkiütések

  • hányinger

  • görcsös gyomorfájdalom

  • hasmenés

  • viszkető bőr

  • légszomj

  • mellkasi fájdalom

  • a légutak duzzanata a tüdőben.

 

 

Teendők a bél egészségének előmozdítása és az autoimmunitás kezelése érdekében

 

Csökkentsd a stresszt a belek egészségének javítása érdekében

 

A bél mikrobiom összetételét számos tényező befolyásolhatja, így az életmódbeli tényezők. Kimutatták, hogy a stressz növeli a bélgát permeabilitását, lehetővé téve a baktériumok átjutását, ami aktiválja a gyulladásos immunválaszt, amely megváltoztatja a mikrobiom összetételét.

 

A „stresszhormonról”, a kortizolról kimutatták, hogy elnyomja a bélnyálkahártya szorosan összekapcsolódó fehérjék válaszát, aminek következtében áteresztőbbé válik, és lehetővé teszi a kórokozók kijutását a bélből.

 

Glutén és az autoimmunitás

 

Az elmúlt néhány évtizedben az autoimmun betegségek, például a cöliákia előfordulása számottevően nőtt, és összefüggésbe hozható a megnövekedett gluténfogyasztással.

A gliadin a hibás, a glutén azon összetevője, amely stimulálja az immunválaszt, növelve a bélgáton való átjárhatóságot. A kutatások azt is kimutatták, hogy a gluténtartalmú étrend megváltoztathatja a bélflórát.

 

Kerüld az antibiotikumokat, amikor csak lehetséges

 

Tudnod kell, hogy a bélflóránk nemcsak az orvosi felhasználásból, hanem a haszonnövényeken és haszonállatokon történő felhasználásuk miatt is ki van téve az antibiotikumok hatásának. Használata drasztikusan megváltoztathatja a bél mikrobiomjának összetételét lehetőséget teremtve ezzel a betegségeket okozó baktériumoknak. 

 

Az antibiotikumok használata megzavarhatja a bélmikrobák által létrehozott egyensúlyt is. Mivel az antibiotikumok csökkentik a bélflóra diverzitását, ez a kórokozók elszaporodásához vezethet, amelyek normális körülmények között együtt élnek más, a bélben jelen lévő baktériumokkal.

 

Általában körülbelül egy hónapra van szükség a bélben a mikrobiális diverzitás helyreállításához az antibiotikum-kezelés után, és további 2 hétig tart a mikrobiom alapösszetételének helyreállítása. 

 

 

 

Növeld a bélflóra sokszínűségét probiotikumokkal

 

Egyes kutatók azt javasolják, hogy probiotikumokkal probiotikummal helyreállítható a  bélflóra állapota. A bélpermeabilitás visszafordításának, a bélgát erősítésének és a gyulladás csökkentésének egyik hatékony módja az, ha beépítesz néhány bélgyógyító ételt az étrendbe, például kimchit, savanyú káposztát vagy élőflórás joghurtot. Antimikrobiális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és gombaellenes tulajdonságaik miatt ezekről az élelmiszerekről kimutatták, hogy pozitívan módosítják a bél mikrobiomát. 

 

 

Minden embernek egyedi a bélflóra összetétele, de azok egyensúlyát és sokféleségét a környezet, az étrend és a betegségek jelentősen befolyásolhatják. Az már nem kérdés, hogy bélrendszerünkben lévő baktériumok szimbiotikus kapcsolatban állnak a testtel, így kulcsszerepet játszanak a bélrendszer immunitásának kialakulásában, de az ellenkezőjét, gyulladást is képesek kiváltani. 

 

Sokszor feltesszük a kezünket, ha azt halljuk, hogy valaki autoimmun betegségben szenved, mondván az már komoly, azzal nem lehet mit kezdeni. Nos, ez így ebben a formában nem teljesen igaz, merthogy a fenti cikkben is kitértünk arra, hogy a bélflórád állapotának megtartásával igenis tudsz tenni ellene. Ennek egyszerű módja az egészséges életmód, illetve olyan táplálékkiegészítő alkalmazása, amiben biztos lehetsz, hogy minden olyan tápanyagot megtalálsz, amire a bélflórának szüksége van. 

 

Olvass tovább, nézd meg termékeinket és válaszd ki a számodra legideálisabbat.