Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

A bélflóra és az ízületi gyulladás közötti kapcsolat

A bélflóra és az ízületi gyulladás közötti kapcsolat

Sokan továbbra is szkeptikusak azzal az elmélettel kapcsolatban, hogy az ízületi gyulladás tüneteit a bélrendszeri problémák okozhatják vagy súlyosbíthatják. A kutatás azonban határozottan azt sugallja, hogy van összefüggés a szivárgó bélrendszer, a bél mikrobiomja és az ízületi gyulladás között. 

 

A bélflórában fellépő egyensúlyhiány, mint például a hasznos baktériumok számának csökkenése és a káros baktériumok számának növekedése, krónikus gyulladáshoz vezethet a szervezetben. A bélbaktériumok bizonyos fajai összefüggésbe hozhatók az ízületi fájdalommal és ízületi gyulladással, így például a Prevotella coprival, amelyet összefüggésbe hozták a rheumatoid arthritisszel (RA). 

 

Az étrend kapcsolata az ízületi gyulladással

Egy tényt már most szükséges leszögezni. Az egészséges bélflóra fenntartása segíthet csökkenteni a gyulladásos ízületi gyulladás tüneteit. A különböző baktériumok különböző ételeken szaporodnak. A jótékony baktériumok sok fajtája felszívja a tápanyagokat a leveles zöldségekből és más magas rosttartalmú élelmiszerekből. Ezeknek az ételeknek az elfogyasztása segíthet a bélrendszerben hasznosabb baktériumokkal betelepíteni.

 

Három kulcsfontosságú pont segít elmagyarázni, hogyan függ össze az étrend és az ízületi gyulladásos fájdalom:

Az étrend befolyásolja a bél mikrobiómját, mert az itt élő baktériumok és más mikrobióták billióinak egyensúlyát az étrend befolyásolja.

A bélflóra befolyásolja az általános egészséget. Az egyensúlyának felborulása krónikus gyulladásos betegségekkel, például ízületi gyulladással, valamint más állapotokkal, például fekélyes bélgyulladással jár.

Az egészséges mikrobiom fenntartásának legjobb módja az egészséges táplálkozás. Azoknak, akik szeretnék csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit, érdemes hosszú távon elköteleződni az egészséges táplálkozás mellett, amely a növényi alapú teljes értékű élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt.

 

 Mi a legjobb étel ízületi fájdalmakra?

 

Amikor az orvosok az ízületi gyulladás kezeléséről beszélnek, gyakran javasolnak gyógyszereket, fizikoterápiát, testmozgást és fogyást, de ritkán javasolják bizonyos élelmiszerek elhagyását vagy hozzáadását az étrendhez. 

 

Bizonyítékok arra utalnak, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek hatással lehetnek a bél mikrobiómára, és ezzel együtt az ízületek egészségére. Például a feldolgozott élelmiszerekben és cukorban gazdag étrendet összefüggésbe hozták a fokozott gyulladással és ízületi fájdalmakkal, míg ezzel szemben a gyümölcsökben, zöldségekben és gyulladáscsökkentő ételekben gazdag étrend segíthet csökkenteni a gyulladást és az ízületi fájdalmakat.

 

Egyes élelmiszerek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyekről ismert, hogy csökkentik a gyulladást és elősegítik az ízületek egészségét, így ezek a legjobb táplálékok ízületi fájdalmakra. Például kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint például a zsíros halak, mint a lazac és a szardínia, segítenek csökkenteni az ízületi gyulladást. Hasonlóképpen, az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, mint például a bogyók, a cseresznye és a leveles zöldségek, szintén megvédik az ízületeket a károsodástól. 

 

Egyéb élelmiszerek a fájdalmak enyhítésében vesznek részt, így a diófélék és a magvak, amelyek magas E-vitaminban vannak, és a gyömbér, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ha ezeket és más ízületbarát ételeket beépíted étrendedbe, segíthet az ízületi fájdalmak kezelésében, és javíthatja általános egészségi állapotot és közérzetet.

 

Mindazonáltal érdemes extra támogatást adni ízületeidnek az egészséges élelmiszereken túl. Válaszd a Kurkumin+PRO étrendkiegészítőt, mellyel természetesen csökkentheted a szervezetben megbúvó gyulladást.