Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Egy csendes gyilkos: a magas vérnyomás

Egy csendes gyilkos: a magas vérnyomás

A magas vérnyomás mára annyira általános betegséggé vált, hogy sokan csak legyintenek: “Á, hiszen mindenki ezzel küzd!”. Való igaz, a probléma a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti, és ma már egyre fiatalabb korban jelentkezik. De ez nem azt jelenti, hogy félvállról kell venni! Rengeteg komoly betegség kialakulásáért felel, amelyek hosszú távon akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, miért kell komolyan venni, és mit tehetünk ellene.

A magas vérnyomás veszélyei

 

A magas vérnyomás igazán alattomos betegség. Bár ha időben felismerik és kezelik, jó eséllyel elkerülhetőek a negatív következmények, ugyanakkor kezdetben a tünetek szinte észrevétlenek. Emiatt sokan csak akkor realizálják, mekkora a baj, amikor már súlyos panaszaik vannak. 

Többféle ok állhat kialakulása hátterében. Általánosságban elmondhatjuk, kéz a kézben jár valamilyen más betegséggel, például pajzsmirigy problémákkal, vesebetegséggel, elhízással, érrendszeri problémákkal, krónikus gyulladással,  de bizonyos gyógyszerek, vagy egyszerű genetikai hajlam is okozhatja. 

Sajnos a kezeletlen magas vérnyomás számos egyéb gondot eredményezhet. Mivel plusz terhelést helyen az erekre, ezért hosszú távon károsítja azokat, ami szívelégtelenséghez, infarktushoz vezethet. Kialakulhat akár stroke, látásprobléma, vagy vesekárosodás is. Ezen kívül demenciát, koncentrációs zavarokat, vagy memóriazavarokat is okozhat. Azonban egy idő után az egész szervezetben károsodásokat okoz. A világon minden évben kb.  7 millió ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben.

Ugye, így már nem is tűnik olyan jelentéktelennek? 

 

Lehet, hogy rossz helyen kerestük a megoldást? 

 

Bár az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a túlsúly vagy a dohányzás is felelős lehet a kialakulásáért, az orvostudomány eddig figyelmen kívül hagyott egy nagyon fontos tényezőt. A bélflórát!

Legújabb kutatások szerint bélbaktériumainknak köze lehet a magas vérnyomás kialakulásához. Ha nem figyelünk oda bélflóránk természetes egyensúlyára, akkor elszaporodhatnak a káros baktériumok. Ebben az esetben a bélrendszerből gyulladáskeltő anyagok szabadulnak ki, amik az egész szervezetben másodlagos gyulladásokat generálnak. Ez a gyulladás az, ami az ereink falának rugalmasságát csökkenti, aminek hatására kialakul a magas vérnyomás!

Ezzel sajnos ráléphetünk egy olyan útra, ami akár végleg tönkreteheti az egészségünket. 

Érdemes tehát vigyázni bélbaktériumainkra, ugyanis sohasem tudhatjuk, milyen komoly betegségeket okozhatnak!

 

Mit tehetsz a magas vérnyomás ellen?

 

A magas vérnyomást nem szabad elbagatellizálni, ugyanolyan komolyan kell venni, mint egyéb betegségeket, hiszen sosem tudhatjuk, milyen súlyos következmények jelenhetnek meg. Néhány hasznos lépéssel tehetünk azért, hogy ezeket megelőzzük: 

  • Az első lépés a diagnosztizálás! Keressünk fel szakembert, akivel beszélhetünk a problémáról. A kivizsgálást követően valószínűleg gyógyszeres kezelésre is szükség lesz, de ezt mindig bízzuk a szakértőkre!
  • Kezdjünk el rendszeresen mozogni! A rendszeres mozgás képes csökkenteni a vérnyomást, ráadásul az állóképességet is növeli. 
  • Ha pluszkilókkal küzdünk, itt az ideje elkezdeni a fogyókúrát! Minden egyes leadott kilóval jobb és jobb értékeket kaphatunk. 
  • Alakítsuk át étrendünket! A magyaros ételek rengeteg sót tartalmaznak, amik károsak az erekre nézve. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük az egészségtelen ételeket!
  • Mai világunkban nehéz elkerülni a stresszt, de ideje megtanulnunk kezelni, illetve kerülni a stresszes helyzeteket! 
  • Állítsuk helyre bélflóránk természetes egyensúlyát! Lehetséges, hogy mindezzel azért kell megküzdenünk, mert bélbaktériumaink helyes aránya felborult.

 

Így állíthatod helyre bélflórádat

 

Ha a bélflóra által kiváltott gyulladások nem károsíják a szervezetet, akkor érrendszerünk, szívünk is kevésbé lesz terhelve, ezáltal egészségesebbé válhatunk. A gyulladások sajnos legtöbbször bélflóránkból erednek, amelyek az egész testet érinthetik. 

Itt az ideje, hogy megfékezzük ezeket! Kattints a linkre, és nézd meg, hogy mi hogyan támogatjuk szívünk, ereink és a bélflóránk egészségét!