Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Ha oda a mozgás öröme - Mit tehetünk?

Ha oda a mozgás öröme - Mit tehetünk?

Mi az, ami egyszerre támogatja az immunrendszert, véd a betegségek ellen és még hangulatunkra is pozitív hatással van? Persze, hogy a mozgásról van szó! Kutatások már rég kimutatták, hogy a rendszeres mozgás mennyire fontos egészségünk szempontjából. De mi van azokkal, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak edzeni? Ha számukra egy-egy mozdulat is fájdalommal jár, nem még egy fél órás kocogás? Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk!

A mozgás az egészség alapköve

 

Ha az egészségmegőrzésről van szó, a listán elsők között szerepel a rendszeres testmozgás. Szakértők szerint már napi 30 perc aktív séta kivált egy rakás gyógyszert! Emellett azonban számos egyéb érv is szól a mozgás mellett.

Az első az immunrendszer megerősödése. A sport növeli az ellenállóképességünket, normalizálja az anyagcserét, ami elősegíti a méreganyagok gyorsabb távozását a szervezetből. Ha kültéren sportolunk, nem csak energiát ad, de olyan plusz előnyöket is élvezhetünk, mint például a D-vitamin szint emelkedése szervezetünkben. 

A mozgás több szervünk működését is javítja, mint például a szív, agy, tüdő, bőr. Csökkenti a magas vérnyomást, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mérsékli az asztma tüneteit. Ráadásul a különböző daganatos megbetegedések megelőzését is támogatja. 

A mozgás nem csak fizikailag hasznos, de mentális egészségünkre is hatással van. Mozgás során boldogsághormon szabadul fel a testben, így természetes szorongásoldóként funkcionál. Segít a mentális egészség megőrzésében, hasznos a depresszió ellen. Egy stresszes nap után nyugtató hatással bír, és az álmunkat is javítja. 

Ez mind fantasztikus! De sajnos vannak, akiknél a sport nem választás kérdése...

 

A fájdalom elveszi az jókedvet

 

Szakértők már egy enyhébb megfázás esetén sem javasolják az erőteljes mozgást, komolyabb tünetek esetén (pl láz, erős fájdalom, köhögés) pedig egyenesen óva intenek tőle. De vajon mi van akkor, ha ennél is nagyobb a gond? Ha valamilyen krónikus betegséggel küzdünk? 

Általánosságban elmondható, a semmiből elkezdett, aktív sportolás többet árthat, mint amennyit használ. A hirtelen elkezdett mozgás extra terhet ró a szívre, az ízületekre, az izmokra, így gyorsan alakulhatnak ki sérülések a kisebbtől a komoly problémákig. Ha emellett egészségünk sincs teljesen rendben, akkor annak katasztrofális következményei lehetnek!

Bizonyos betegségek, sérülések esetén az orvosok egyenesen tiltják meg a mozgást, vagy a beteg egyszerűen nem képes a fájdalommal együtt sportolni is. Ők sajnos különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen izmaink, ízületeink elszoknak a mozgástól, immunrendszerünk legyengülhet, hamar felkúszhat jó pár pluszkiló. Arról nem is beszélve, hogy mentális állapotukat is érintheti!

Senkinek sem javasolnánk azt, hogy az orvosi utasítást megszegje. Viszont pontosan tisztában vagyunk vele, mennyire borzasztó lehet ez a helyzet. Lehet tenni valamit azért, hogy egy kicsivel is jobb legyen? 

 

Mit tehet az, aki nem sportolhat?

 

Bár sok nehézséggel járhat az, ha valaki nem végezhet komoly testmozgást, egyéb módszerekkel is tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. 

  • Ha problémát jelentenek a pluszkilók, akkor érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni táplálkozásunkra! Alapvetően is az étkezés az, ami igazán számít, így kezdjünk el kiegyensúlyozottan, változatosan étkezni. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt-zöldséget, rostban gazdag élelmiszert, és kerüljük a magas zsír-és cukortartalmú ételeket!
  • Amennyiben van rá lehetőség, konzultáljunk orvosunkkal a lehetséges mozgásformákról. Elképzelhető, hogy a futás nem engedélyezett, viszont naponta 20 perc közepes tempójú sétával nincs probléma. Járjunk utána a lehetőségeinknek! 
  • Mivel a mozgás hiánya mentális állapotunkra is hatással van, keressünk különböző stressz-vagy szorongásoldó technikákat, mint például meditáció, megfelelő légzéstechnika, gyógynövényekből készült teák. 
  • Ha ízületi vagy egyéb gyulladások akadályoznak a mozgásban, akkor válasszunk olyan táplálékkiegészítőt, ami természetes módon csökkenti a gyulladásokat, és hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. 

 

Fordítsunk extra figyelmet bélflóránkra!

 

Bélflóránk baktériumai rendkívüli módon képesek befolyásolni testi-lelki egészségünket. Ha a káros baktériumok szaporodnak el benne, akkor olyan gyulladásos folyamatok indulhatnak el, amik ízületi problémákat, hát, vagy derékfájást okozhatnak. De ezen is lehet természetes módon segíteni. 

Kattints a linkre, és nézd meg, mi mit használunk!