Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Hízunk a betegség miatt, vagy megbetegszünk a hízás miatt?

Hízunk a betegség miatt, vagy megbetegszünk a hízás miatt?

Ha egy túlsúlyos emberre tekint, a többség biztos abban, hogy a súlyfeleslegért az egészségtelen életmód felel. Ahogy azt is tudják a legtöbben, hogy mennyire káros tud lenni a túlsúly egészségünkre. De mi történik, ha más szemszögből nézzük? Mert bizony előfordulhat, hogy pluszkilókért nem a táplálkozás vagy a mozgás a felelős, hanem betegségek! Legutóbbi blogbejegyzésünkben utánajártunk, hogy miből lehet ezeket megkülönböztetni!

Amikor felcsúsznak a pluszkilók

 

Napjainkban elképesztően sokan szenvednek a kövérségtől, mely egyre fiatalabb korban jelent problémát. De vajon mi állhat emögött? 

A 21. század embere rendkívül mozgásszegény életet él. A többség a nap nagy részében ülő munkát végez, dolga végeztével pedig hazafele veszi az irányt, ahol a tévé vagy számítógép előtt folytatja az ücsörgést. Kevesen vannak, akik elegendő edzést végeznek. 

Másrészt táplálkozásunk a ludas. A szupermarketek polcai tömve vannak egészségtelen élelmiszerekkel. Ezek rendkívül csábítóak, hiszen finomak, félkészek-vagy készek, így a főzéssel sem kell bajlódni. Sajnos azonban hihetetlenül sok cukrot, sót, zsírt, szénhidrátot tartalmaznak. Ráadásul gyakran van probléma a mértéktartással is, így nem csoda, hogy egyre többen szenvednek a túlsúlytól. 

A pluszkilók nem csak az önbecsülésre nyomják rá a bélyeget, de egészségügyi szempontból is veszélyesek lehetnek. Magas vérnyomás, érelmeszesedés, légzési zavarok, cukorbetegség alakulhat ki, de felelősek lehetnek az ízületi fájdalmakért, emésztési panaszokért vagy gyomorfájdalmakért is. 

 

Lehet, hogy betegség miatt van?

 

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kövérséggel küszködők egyszerűen lusták, motiválatlanok, tohonyák, akik nem akarnak extra erőfeszítést tenni magukért.  Bár tény, hogy életmódunk sok mindent befolyásol, van, amikor betegség áll a túlsúly mögött. 

Pajzsmirigyproblémák, Cushing-szindróma, anyagcsere-alulműködés, mentális betegségek is állhatnak a túlsúly mögött, de akár genetikai okokból is megtörténhet. 

Amivel kevesebben vannak tisztában, hogy a bélflóra állapota is képes befolyásolni a súlyunkat. A bélbaktériumok különösen érzékeny egyensúlya könnyen felborul, ami különböző káros folyamatokat indíthat el a testben. Elszaporodhatnak azok a baktériumok, amelyek felelősek lehetnek a túlzott sóvárgásért, ezáltal a túlevésért, majd a pluszkilók kialakulásáért. 

Ha tehát kövérség alakul ki, nem biztos, hogy elsősorban életmódunkban kell keresni a hibát. Lehetséges, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, amiről esetleg nem is tudunk. Érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, hiszen ezek hosszú távon súlyos következményekkel járhatnak.  

 

Így lehet könnyebb a fogyás

 

Akár betegség, akár a rossz életstílus okozza a túlsúlyt, számos dolgot tehetünk azért, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől.

  • Az első lépés a rendszeres testmozgás bevezetése. Kutatások szerint már naponta 1 óra intenzív séta segíthet a kövérség ellen, de akár egy konkrét edzésformába is belevághatunk!
  • Fogyasszunk sok tápanyagban gazdag élelmiszert, mint például gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húst, teljes kiőrlésű gabonát!
  • Kerüljük a túl cukros, zsíros, ételeket, valamint az alkoholfogyasztást!
  • Cukros üdítőitalok helyett fogyasszunk naponta 2-3 liter vizet!
  • Állítsuk helyre a bélflóra egyensúlyát, mert hiába tesszük meg a többi erőfeszítést, ha a bélbaktériumok nincsenek rendben, akkor sajnos minden hiábavaló!

 

Rakd helyre bélflórádat!

 

Bár a bélflóránk baktériumainak aránya könnyedén felborulhat, magától nem lesz képes rendeződni, szüksége van egy kis extra támogatásra. 

Tégy minden nap azért, hogy mielőbb helyreálljon! Kattints a linkre, és nézd meg, nekünk mi vált be!