Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Így kerüld el az emésztési panaszokat húsvétkor

Így kerüld el az emésztési panaszokat húsvétkor

Ha egy jóízű étkezésre összeül a család, akkor nehéz mértéket tartani a finomabbnál finomabb falatokkal. Különösen igaz a húsvéti időszakra, amikor az asztalt ellepik az olyan finomságok, mint a főtt sonka, a tojás, a torma, az ízletes sütemények… A mértéktelen falatozásnak azonban hamar megvan az eredménye, az emésztési panaszok ugyanis már közvetlen étkezés után megjelenhetnek. Legújabb blogbejegyzésünkben utánajártunk, hogy kerülheted el a az emésztési problémákat húsvétkor!

Az ünnepi túlevés

 

Bár mi magyarok amúgy sem az egészséges táplálkozásról vagyunk híresek, ünnepekkor szinte elszabadul a pokol. A legtöbb család követi a húsvéti tradíciókat, amelynek alapjai a nehezen emészthető, fűszeres, magas zsír- vagy cukortartalmú ételek. Az asztal roskadásig van húsfélékkel, süteményekkel, ellenben friss zöldséget vagy gyümölcsöt ritkábban láthatunk rajtuk. 

A probléma nem csak az étel milyenségével, de mennyiségével is van. A legtöbben hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, hiszen ünnep van, miért ne tehetnénk? Úgyis rengeteg étel készült, muszáj megenni, mielőtt megromlik! Rokonlátogatás során pedig a vendéglátók is mindent megtesznek azért, hogy teletömjék az érkezők gyomrát. Ilyenkor nehéz erősnek maradni, és visszautasítani a jobbnál jobb falatokat. 

Bár valóban nehéz megállni, hogy mindent megkóstoljunk, érdemes még időben kapcsolni, ugyanis a túlevés emésztési panaszokat idézhet elő, amelyek aztán tönkretehetik az ünnepet. 

Milyen panaszokat tapasztalhatunk? 

 

Ki ne tapasztalta volna már meg egy kiadós étkezés után a kajakómát, amikor legszívesebben ledőlnénk szundítani egyet? Az ünnepi túlevésnek azonban másféle következményei is lehetnek.

A leggyakoribb tünetek a hányinger, és a puffadás. Előbbi akkor jelentkezik, ha egyszerre túl nagy mennyiségű zsír jut be a szervezetbe, utóbbi pedig akkor, ha nem rágjuk meg megfelelően az ételt, de akár a cukros, szénsavas üdítőitalok is okozhatják. 

Van, akinél ilyenkor hasmenés jelentkezik, aminek hátterében a hirtelen nagy mennyiségben elfogyasztott cukor áll. De a cukor az, ami a hirtelen inzulintermelés következtében nyomott hangulatot, fáradtságot, letargiát hoz. 

Ünnepekkor általában előkerülnek a különböző alkoholos italok, amelyeket legtöbbször nagyobb mennyiségben fogyasztunk, mint az év többi napján. Ezek hozzájárulhatnak a savtermelődéshez, a gyomorégés kialakulásához. 

Bár lehetséges, hogy elsőre nem is tűnnek nagy árnak néhány ízletes falatért cserébe, azért mégsem túl kellemesek, ráadásul tönkretehetik az ünnepet.   

 

Hogyan segítsük az emésztést? 

 

A legfontosabb a megelőzés, azaz hogy ne együnk többet a kelleténél. Mégis, ha már megtörtént a baj, van néhány dolog, amivel segíthetünk emésztésünknek. 

  • Egy jól sikerült ebéd után jól esik ledőlni egy kicsit. Mégsem érdemes, ugyanis ez gyomorégést idézhet elő! Egy kevés mozgás, például egy kellemes séta jót fog tenni.
  • Bár fontos a rendszeres, naponta 4-5 alkalommal történő táplálkozás, egy kiadós ebéd után 2-3 órával ne essünk neki ismét az ünnepi menünek! Ha két étkezés között megéheznénk, inkább együnk egy kis gyümölcsöt, salátát, joghurtot vagy olajos magvakat!
  • Különböző gyógynövények, mint például a gyömbér, a kurkuma, a kamilla, máriatövis, vagy a citromfű természetes módon képesek csillapítani a kellemetlen emésztési tüneteket. Érdemes ezekkel egy próbát tenni! 
  • Ha egyik nap túlettük magunkat, másnap jobb egy kicsit odafigyelni az étkezésre. Válasszunk kímélő ételeket, amik nem terhelik le emésztőrendszerünket! Ezek közé tartoznak a könnyen emészthető, magas rosttartalmú ételek. 
  • Állítsuk helyre bélflóránk egészségét! Már néhány elbaltázott étkezés is képes felborítani a bélbaktériumok érzékeny egyensúlyát. Megelőzésképp már ilyenkor elkezdhetünk étrendkiegészítőket alkalmazni, így elkerülhetjük a bélflóra felborulásával járó kellemetlen tüneteket. 

 

Mielőtt baj történne…

 

A bélflóra igen érzékeny szervünk. A bélbaktériumok helyes arányának felborulásához nem kell sok, ha pedig nem hozzuk helyre ezt mihamarabb, hosszú távon kellemetlen tünetekkel, gyulladásokkal, és akár súlyos betegségekkel is számolnunk kell. 

Ne várjunk addig, amíg a helyzet romlani kezd! 

Kattints a linkre, és nézd meg, mi mit teszünk azért, hogy helyreállítsuk bélflóránk egészségét és csökkentsük a gyulladásokat a szervezetünkben az ünnepek után!