Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Segítség! Puffadok!

Segítség! Puffadok!

Néha mindenki felfúvódik, különösen egy nagy étkezés, egy stresszes nap vagy néhány ital után. Néha nem tudjuk az okokat.

Mindannyiunknak időnként emésztési zavarai vannak. Ennek ellenére, ha az a típusú ember vagy , aki krónikusan puffad, ez annak a jele lehet, hogy valami többről van szó. 

Mi okozza a puffadást? 

A puffadás gyakori probléma, és általában a túlzott gáztermelés vagy az emésztőrendszer izomzatának mozgási zavarai okozzák. Bár a puffadást néha súlyos egészségügyi állapotok okozzák, leggyakrabban az étrendünkből vagy az étkezéssel kapcsolatos viselkedésünkből ered.

A puffadás gyakori okai

1. Túl gyorsan eszel

Stresszes vagy és rohanva befalod az ételt? Mindannyian jártunk már úgy, hogy leültünk enni, és egy pillanat alatt is fogyott az étel, míg az éhség érzése nem múlt el.  A túl gyors étkezés során a szükségesnél többet ehetsz, mivel a bélrendszerben lévő receptorok, amelyek a vagus idegen keresztül üzeneteket küldenek az agynak, nem tudnak lépést tartani. Ez azt eredményezi, hogy késleltetve közli az agyaddal, hogy jóllakott.

Az eredmény, túl sokat eszel, aminek a végén kényelmetlenül és puffadtnak érzed magad. 

A puffadás másik része, hogy jó eséllyel nem rágod meg megfelelően az ételt, és túl sok levegőt nyelsz étkezés közben.  Az emésztési folyamatnak a szájban kell beindulnia… a rágás révén. Ha nem rágsz, és csak nyelsz, több levegő jut a gyomrodba. Ez gázfelhalmozódáshoz vezet, ami végül fájdalmat okoz.

Ezenkívül, amikor stresszesek vagyunk, a szervezet nem helyezi előtérbe az emésztési folyamatot. A test harcra, menekülésre készül, és kevés erőforrást fordít az emésztésére. Emiatt az étel a bélben maradva erjed, szép nagy gázhalmazállapotot okozva.

Egy másik nagy bűnelkövető a szénsavas italok fogyasztása. Ezek az italok szén-dioxidot tartalmaznak, amely a gyomorba kerül, növelve a kellemetlen érzést.

Ezen információk ismeretében hasznos lenne megnövelni az étkezési időt. A dolgok lelassítása segíthet a bélfeszülési receptoroknak jelezni az agynak, hogy tele van. Ez csökkenti a túlevést, ami csökkenti a fájdalom és kényelmetlenség esélyét.

2. Állandó evés 

Ha egész nap eszel, vagy rágsz valamit, előfordulhat, hogy az állandó emésztési folyamat miatt folyamatosan felhalmozódik a gáztermelés. Nem adsz esélyt a szervezetnek, hogy kisöpörje a beleket a következő étkezés előtt. Hozzájárulhat a káros bélbaktériumok elszaporodásához is, növelve a puffadás valószínűségét.

Próbálj meg ragaszkodni a napi háromszori étkezéshez, és nézd meg, hogy ez milyen hatással lesz. 

3. Ételallergia

Nem mindenkinek van ételallergiája vagy intoleranciája, de gyakoriak. Ennek megtalálása pedig időbe és erőfeszítésbe kerül, de hosszú távon megéri.

Ha olyan ételeket eszel, amelyeket a szervezeted nem tolerál, az túlzott gázképződést és puffadást okozhat. A leggyakoribb élelmiszerek és összetevők, amelyek intolerancia reakciókat okoznak, a laktóz, a fruktóz, a tojás, a búza és a glutén.

4. Cukoralkoholok

Csökkentsd a cukoralkoholok fogyasztását. A név megtévesztő, mert nem tartoznak a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig az alkoholhoz. A cukoralkohol ugyanis a szénhidrátok redukciójából jön létre. Lassú felszívódásu szénhidrát lévén remekül megállja a helyét a cukorbeteg diétába. Hátrányuk, hogy nagy mennyiségben emésztési problémákat okozhatnak, mivel a vastagbél nehezen tudja megemészteni őket, és gázokat termel. A megoldás, hogy kerülöd a cukoralkoholokat, például a xilitet, szorbitot, eritritet és mannitot.

5. Székrekedés

A székrekedés gyakori emésztési probléma, számos oka lehet, és úgy tűnik, hogy súlyosbítja a puffadás tüneteit.

Gyakran javasolt a rost mennyiségének növelése, de ezzel is vigyázni kell, mert a rostok bizonyos formái – például a bab és a teljes kiőrlésű gabonák – puffadásérzetet válthatnak ki. Megpróbálhatsz több vizet inni és növelni a fizikai aktivitást. Ezek az egyszerű intézkedések rendkívül hatékonyak lehetnek a székrekedés ellen.


Ne hagyd, hogy szervezeted egyedül vegye fel a harcot a puffadással szemben. Válaszd csomagban, Kurkumin+PRO és a Gastrodem+PRO termékeinket, amelyekkel az emésztésed mellett a bélflórád egészségét is támogatod.