Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Turbózd fel immunrendszeredet tavaszra!

Turbózd fel immunrendszeredet tavaszra!

A röpködő mínuszok, az influenzaszezon, a napos órák számának csökkenése jelentősen megviseli immunrendszerünket. Nem csoda, hogy tél végére vitaminkészleteink kiürülnek, immunrendszerünk pedig elfárad. Ahhoz, hogy elkerülhessük a betegségeket, itt az ideje tennünk valamit azért, hogy megerősítsük szervezetünket. Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, hogyan védhetjük meg egészségünket tavasszal is.

Az immunrendszer és a táplálkozás

 

A kemény téli hónapok után természetes, hogy immunrendszerünk elfárad, legyengül. Az időjárás viszontagságai és az influenzaszezon elleni védelem extra erőfeszítést követel meg, ami elvesz a tartalékaiból. A tavasz egy remek időszak arra, hogy pótoljuk a szervezet erőforrásait, ezzel aktívan téve egészségünkért. 

Az immunrendszer normál működése csak akkor lehetséges, ha változatos, kiegyensúlyozott étrendet követünk. Sajnos néhány gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása kevés lesz ide! 

Az immunrendszernek meghatározott tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Ezek képesek fokozni az ellenállóképességet, segítik a különböző szervek összehangolt, normál működését, és elég energiát biztosítanak számunkra a hétköznapokhoz. 

Abban az esetben, ha immunrendszerünk megfelelően működik, meg tud minket védeni a különböző betegségektől. Amint azonban legyengül a természetes védekezőképességünk, sokkal védtelenebbé válunk a betegségekkel szemben. 

Nem éri meg kockáztatni, inkább tegyünk meg mindent egészségünkért! 

 

Ne feledd a legfontosabb hatóanyagokat!

 

Ahhoz, hogy immunrendszerünk megfelelően működjön, szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre és enzimekre. Ha a legfontosabbakat rendszeresen bejuttatod a szervezetbe, akkor máris sokat tettél egészségedért!

Ha egészség, akkor természetes, hogy elsőként a C-vitamin szerepel a listánkon. Növeli a fehérvérsejtek számát, és fokozza a működésüket, ezáltal felturbózza az immunrendszert. Hatásos a különböző kórokozók ellen. 

Sajnos a téli, szürke időjárás során szervezetünk nem jut elég D-vitaminhoz, ami elengedhetetlen a megfelelő működéséhez. Pótoljuk ezt tavasszal! Segít a gyulladások megelőzésében, a hasznos anyagok felszívódásában, és súlyos betegségek megelőzésében. 

Hatásos még az E-vitamin, hiszen elősegíti az immunsejtek képződését, hatástalanítja a káros szabadgyököket és támogatja a légutakat működését.

Amiket még nem felejthetünk le a listáról, az a szelén, cink, illetve algafélék, hiszen ezek is az immunrendszer védelmét szolgálják. 

De nem csak a táplálkozással tehetünk immunrendszerünkért!

 

Nem csak az étkezés számít!

 

Bár a kiegyensúlyozott étrend sokat nyom a latba, nem ez az egyetlen módja annak, hogy támogassuk az immunrendszerünket. Nézzük, mit tehetünk még!

  • Mozogjunk rendszeresen! A tavaszi napsugarak nem csak hangulatunkat javítják, de egészségünkre is jó hatással vannak. A testmozgás javítja a szervezet ellenállóképességét, oxigénellátását, segíti a méregtelenítést, erősíti a tüdőt, és segít megszabadulni a tél során felkúszott pluszkilóktól. 
  • Ne spóroljunk az alváson! Sokan beleesnek abba a hibába, hogy rövid alvásokkal próbálják átvészelni a heteket. Ez nem csak kimerültséghez vezethet hosszú távon, de egészségünkre is rossz hatással lehet. Törekedjünk a napi 8 órás alvásra!
  • Figyelj a folyadékpótlásra! A cukros üdítőitalok nem csak károsak, de igazán a szomjadat sem oltják. Igyál minimum 2 liter vizet naponta, hogy energikusabb legyél!
  • Gondoskodjunk lelkünk egészségéről is! Ha lelkileg nem vagyunk a toppon, az fizikai egészségünkön is nyomot hagyhat. 

 

Plusz egy tipp a kicsattanó egészségért

 

Ha bélflórád rendben van, akkor immunrendszered is stabil lábakon fog állni. Ha viszont a bélflóra egyensúlya felborul, akkor szervezeted védekezőképessége sem fog megfelelően működni. 

Kattints a linkre, és nézd meg, mi mit használjunk, hogy vigyázzunk bélflóránk egészségére, és megerősítsük immunrendszerünket!