Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu

Van összefüggés a migrén és a bélrendszeri problémák között?

Van összefüggés a migrén és a bélrendszeri problémák között?
Bárki, aki átélt már migrént, vagy aki látta szeretteit szenvedni, tudja mennyire legyengítő tud lenni. Ezeknek az egyéneknek az élet egy állandó küzdelem, hogy távol tartsák a fájdalmat, a hányingert és néha a migrén okozta vizuális torzulást. A fejfájásban szenvedőknek kevés választási lehetőségük van a tüneteik kezelésére, most azonban egy új lehetőség ütötte fel a fejét a terápia terén: ez pedig a bélflóra támogatása.

A migrént egy sokrétű neurológiai állapotot különböző kiváltó szempontok befolyásolják, beleértve a hormonális tényezőket, a pszichológiai elemeket, a környezeti tényezőket, a gyógyszereket és az étkezési szokásokat.

 

 

Az egészséges bélrendszer megőrzése nélkülözhetetlen az általános egészség szempontjából. Az ok a bél áteresztő képességében keresendő. Az immunrendszer a bélrendszerből kiszabaduló baktériumokra reagál, ami gyulladásos folyamatot okoz a test különböző területein. Ez a folyamat a bél mikrobiomja és az agy közötti, az úgynevezett bél-agy tengelyen zajlik, amit az agy és a bélben lévő mikrobák közötti kommunikáció szuperútvonalának tekinthető. 

 

A bél-agy tengely azt jelzi, hogy a központi idegrendszer hogyan hat a bélkörnyezetre, befolyásolva a bélmozgásokat, az immunválaszokat és a neurotranszmitterek termelését. Minél több a gyulladás a szervezetben, annál gyakrabban jelentkezik a fájdalom, de a gyulladáscsökkentő ételekben gazdag étrend jó módja ennek leküzdésére. Ez segít redukálni az általános, szervezetben fellépő feszültséget, és ezáltal csökkenti a migrén előfordulásának valószínűségét. Bár mindannyian tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás jót tesz az általános egészségnek, segít, ha tudjuk, hogy nagy valószínűséggel segít megelőzni a súlyos fejfájást is.

 

A migrénes rohamokkal küzdőknél gyakran előfordul hányás és gyomorfájdalom. A kutatások bebizonyították, hogy azoknál az embereknél, akiknek gyakran fáj a fejük, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki gyomor-bélrendszeri rendellenességek. A tünetek fordítva is jelentkeznek, így akiknél gyakori jelenség a reflux, hasmenés, székrekedés és hányinger, nagyobb valószínűséggel fáj a feje, mint azoknak, akiknél nem.

 

Ne lepődjünk hát meg azon, hogy azok az ételek, amelyekről bebizonyosodott, hogy általánosságban véve egészségesek a mikrobiom számára, szintén csökkentik a migrén gyakoriságát. Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek (pl. lazac, dió és olívaolaj) valójában segítettek csökkenteni a fejfájás gyakoriságát, összehasonlítva azokkal az ételekkel, amelyekben magasabb volt az egészségtelenebb omega-6 zsírsavak (pl. vaj, steak, sajt). Már egy ideje biztosan tudjuk, hogy a migrénnek egyértelmű és gyakori étrendből fakadó kiváltó okai vannak, mint például a csokoládé és az érlelt sajtok.

 

Az egyes emésztési problémák, például az irritábilis bél szindróma és a cöliákia is összefüggésbe hozhatók a migrénnel. Az állapotok kezelése segíthet csökkenteni a migrénes betegek számát vagy azt, hogy mennyire intenzíven érzik a fájdalmat. 

 

A probiotikumok segíthetnek

 

A probiotikumok nemcsak a krónikus emésztési zavarok enyhítésében segítenek, hanem az agyra is pozitív hatással vannak. A migrén megelőzésére használt probiotikus törzsek kiválasztásakor bölcs dolog egyénre szabott megközelítést alkalmazni. Azok számára, akiknek szivárgó bélrendszerük van, jó kiindulópont lehet a probiotikus törzseknek a kiválasztása, amelyekről kimutatták, hogy segítik a bélnyálkahártya helyreállítását, például:

 

 

Azok számára, akiknek nincs bélrendszeri megbetegedésük, a szerotonin termelését segítő probiotikus törzsekre szükséges összpontosítani. Évtizedek óta ismert, hogy amikor egy személy migrént tapasztal, szerotonin szintje mélypontra kerül. Mivel testünk szerotoninjának jelentős részét probiotikus és jótékony mikrobák állítják elő, kézenfekvő választás lenne ezen törzsek közül választani.

 

Mi a teendő?

 

Úgy tűnik, hogy a stressz szintje, minden óvintézkedés ellenére mindannyiunknál emelkedni látszik. Környezetünk egyre mérgezőbb, életmódunk pedig mozgásszegényebb. Mindez sokkal nehezebbé teszi a krónikus egészségügyi problémák, különösen a migrén kezelését. A remény a bélflórában van, amely pozitívan befolyásolhatja nemcsak általános egészségünket, hanem idegrendszerünket is. 

 

Amennyiben migrénnel küzdesz nyilván tudod, hogy mi a teendőd, ha rád tör a kínzó fejfájás. Mindazonáltal másik, fontos teendőként ne hagyd figyelmen kívül a bélflórát, mert támogatásával jelentős eredményeket fogsz elérni nem csak a fejfájás csökkentése, de az általános egészséged terén is. Ehhez a legkézenfekvőbb megoldás olyan táplálékkiegészítő választása, ami megfelelő mennyiségben tartalmaz probiotikumot és prebiotikumot, hogy biztosan épségben tud a bélflórád.